Polisen: Breivik är fortsatt lugn i förhören

avOlof Svensson, Sofi Tagesson

Anders Behring Breivik satt på fredagen i ett långt förhör på polishuset i Oslo.

– Han är lugn och villig att förklara det han gjort, som vid förra förhöret, sade åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby vid fredagens presskonferens.

Breivik gläds också över det intresse som finns runt dåden.

– Det handlar om att han ska precisera det han sade i förra förhöret, sade åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Han är lugn och villig att förklara det han gjort.

Förra förhöret tog sju timmar och förhörsprotokollet är på 50 sidor, fredagens förhör går ut på att få Breivik att utveckla det han sade vid förra förhöret, inget nya frågor kommer att ställas.

– Han uppträder lugnt och är observant på detaljer. Hans uppfattning av den stora bilden och hans uppfattning av samhället är en annan fråga, säger Breiviks försvarare Geir Lippestad till NRK.

Glad över intresset

Under nästa vecka kommer nya förhör att hållas, och först då kommer Breivik att konfronteras med nya frågor.

Breivik uppvisar under förhören ingen ånger.

Enligt norska Dagbladet ska Breivik också ha frågat om hur intresset runt händelsen är.

Psykiatrisk undersökning klar i november

Oslos domstol har beslutat vilka rättspsykiatriska läkare som ska undersöka Breivik. Det ska göras av två norska doktorer. Undersökningen ska vara färdig den 1 november.

– Det är för tidigt att uttala sig om hans tillstånd, säger Kraby.

Polisen berättade också att det fortsätter komma in många tips.

– Vi har fått många tips och jobbar med att sortera dem. Vi har fått fler mobilfilmer och ber om hjälp med att få in fler, sade Kraby.

Arbetet med att kartlägga Breiviks internetverksamhet, särskilt på svenska extremhögersidor, är fortfarande högt prioriterad av polisen.

– Breivik har varit inne på många internetsidor i Sverige, vi har tillsatt en speciell grupp som undersöker detta, säger Kraby.

Säkerheten är rigorös

Säkerhetsåtgärderna kring Breivik, både i fängelset, i förhörsrummen och när han transporteras, är rigorös.

– Han har den säkraste transporten som finns i Norge. Han har 100 procent säkerhet runt omkring sig, säger stabschef Johan Fredriksen.

Alla döda är nu identifierade, berättade polisens stabschef Johan Fredriksen vid fredagens presskonferens. Arbetet fortsätter med att kontakta anhöriga.

Polisen vill inte gå ut med exakt antal, bara att antalet saknade och döda är det samma.  Nya namn kommer offentliggöras klockan 18.00 i dag.

– Utredningen och efterforskningen forsätter på Utøya, det kommer fortsätta under lång tid. Vakter kommer finnas på land och vatten, säger stabschef Johan Fredriksen.

Polisen har spärrat av Utøya, ingen förutom polisen får komma närmare än 250 meter.

ARTIKELN HANDLAR OM