Svenska dödad i Elfenbenskusten

Av: Kristina Edblom, Wolfgang Hansson, Eric Thorsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svenska Zahra Abidi, 34, har dödats i Elfenbenskusten.

Hon var anställd av FN och ägnade sig år humanitärt arbete och dödades av en kula i sitt hem.

– Hon tyckte att det var så viktigt, säger Zahras mamma Lena Brasseur Abidi.

Den svenska FN-anställda Zahra Abidi har dödats i Elfenbenskusten. Hon befann sig i sitt hem i staden Abidjan när hon blev skjuten, uppger UD:s presstjänst.

”Tragisk död”

– Zahra Abidis tragiska död påminner oss om de värdefulla insatser som många svenskar gör till gagn för fred och säkerhet runtom i världen. Insatser som vi nu åter sett sker med risk för stora personliga uppoffringar, säger Carl Bildt.

Hon är 34 år gammal och kommer från Mellansverige. UD säger att hon ägnat sig åt humanitärt arbete i Elfenbenskusten.

”Förlupen kula”

– Troligen blev hon träffad av en förlupen kula, säger Anders Jörle på UD. Det är ju fullt inbördeskrig därnere. Det regnar förmodligen kulor.

Händelsen inträffade under gårdagen. Hennes anhöriga i Sverige är underrättade.

– Redan i december när eftervalskrisen började uppmanade vi alla svenskar att lämna landet, och sedan många har vi haft en sådan generell varning.

20-tal svenskar på plats

Enligt UD finns det mellan 19 och 27 svenskar i landet.

– Vår uppfattning är att det är svenskar som är bofasta i landet, som kanske är gifta med en ivorian. Det kan vara därför de valt att inte lämna landet, säger Per Carlson.

Hon var anställd av FN-missionen i Elfenbenskusten, UNOCI. FN:s personalstyrka i Elfenbenskusten består av 9 000 uniformerade anställda, knappt 400 internationella civilanställda, knappt 750 anställda ur lokalbefolkningen och ca 250 internationella volontärer.

”Tyckte det var viktigt”

Zahra Abidi, 34, kom till Elfenbenskusten som FN-volontär i april 2009. Hennes uppdrag då var att samla information från hela landet och skriva rapporter på engelska som skickades till FN-högkvarteret i New York. I december förra året evakuerades FN-medarbetarna på grund av det oroliga läget.
– De vill ha tillbaka henne på en annan post, hon var så duktig på att skriva rapporter, säger Zahras mamma Lena Brasseur Abidi.
Zahra Abidi tvekade länge, men den 10 mars åkte hon tillbaka för att arbeta som analytiker.
– Hon tyckte att det var så viktigt, säger Lena Brasseur Abidi.
Sent i natt fick föräldrarna information om att deras dotter träffats av en kula i sitt hem i Abidjan. Kulan åkte rakt genom fönstret och träffade henne så olyckligt att hon dog direkt.
– Hon ska inte dö anonym, hon ska vara en förebild för alla. Hon visste farorna och åkte tillbaka dit i alla fall, säger Zahra Abidis pappa Mohamed Abidi.

Publicerad: