Storbedragerskan dömd till fängelse i Etiopien

Ingela Jansson ska sitta 25 år i skräckfängelse

Storbedragerskan Ingela Jansson har dömts till fängelse i Etiopien.

Den 30-åriga kvinnan dömdes för människosmuggling och bedrägerier.

Nu ska hon sitta 25 år i skräckfängelse, tillsammans med sin svenska kompanjon.

Ingela Jansson är även efterlyst i Sverige.
Ingela Jansson är även efterlyst i Sverige.

Ingela Jansson, 30, greps i Etiopien i januari förra året. Hon hade då varit häktad i sin frånvaro i fyra år för miljonbedrägerier i Sverige.

Rättegången mot henne i Etiopien startade förra sommaren och i mitten av maj i år föll domen.

Den svenska storbedragerskan dömdes till 25 års fängelse för 20 åtalspunkter, bland annat människosmuggling och bedrägerier.

Även en 35-årig svensk man dömdes till 23 års fängelse.

– Båda två har överklagat en del av åtalspunkterna. Ambassaden på plats följer fallet och besöker svenskarna i fängelset, säger Karin Nylund på utrikesdepartementets pressjour.

Misstänks för miljonbedrägerier

I Sverige är Ingela Jansson misstänkt förbedrägerier och för att ha lurat Försäkringskassan på drygt 100 000 kronor i underhållsstöd.

Hon ska bland annat ha lurat finansbolag, bilfirmor, hotell och sin egen syster på miljonbelopp under en brottsturné genom Sverige 2006.

Kammaråklagare Jakob Holmberg har begärt Ingela Jansson utlämnad från Etiopien, men processen dröjer.

– Jag har fått uppfattningen att etiopiska myndigheter först ville lagföra henne för de brott hon misstänktes för, sedan skulle de ta ställning till min begäran. Nu när domen har kommit får vi se om hon utlämnas, säger Jakob Holmberg.

"Skräckfängelse"

Förhållandena i etiopiska fängelser är mycket hårda och har flera gånger hårt kritiserats av människorättsorganisationen Amnesty.

– Både tortyr och misshandel har förekommit, har Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty i Sverige, sagt till Aftonbladet tidigare om fängelserna.

Förra året bad Ingela Jansson att få lämna Etiopien och åka hem till Sverige. Enligt hennes före detta advokat Rolf Skårman var det situationen i fängelset som blev för mycket.

– Hon mådde inte bra och ville åka hem till Sverige för att genomgå en ny rättegång, säger Rolf Skårman.

Försvann från domstol

Efter en rättegång mot Ingela Jansson 2003 dömdes hon till skyddstillsyn, men lyckades samtidigt övertala Skatteverket att ge henne skyddad identitet eftersom hon vittnat mot en kriminell liga. Hon kunde då fortsätta sina bedrägerier.

2006 greps hon på nytt och ställdes inför rätta. I slutet av rättegången, sedan domstolen kommit fram till att kvinnan var skyldig till att ha begått en lång rad bedrägerier, gjordes en rättspsykiatrisk undersökning.

När den var klar lyckades Ingela Jansson förmå domstolen att släppa henne. Och när domen på  två och ett halvt års fängelse skulle meddelas var Ingela Jansson försvunnen. Sedan dess har hon varit på rymmen från den svenska rättvisan.

Publisert: