Kungens ord om skandalen

Uppdaterad 2011-05-31 | Publicerad 2011-05-30

”Det finns inga bilder som är känsliga”

Kungen har nu brutit tystnaden – och förnekar att det finns känsliga bilder på honom.

– Det svårt att kommentera något som man inte sett och som ingen annan har sett heller, säger kungen.

I en intervju med TT förnekar han även alla uppgifter om porr- och strippklubbsbesök och kriminella kontakter.

Gång på gång har Aftonbladet försökt få svar på frågor rörande kungens kännedom om vännen Anders Lettströms kontakt med kriminella – men han har inte velat svara. Förrän nu.

På måndagen valde kungen att tala ut i en intervju med TT.

Kungen avfärdar där helt uppgifterna om att det kan finnas bilder på kungen som är känsliga och som den tidigare kriminelle Mille Markovic säger sig ha.

TT: Enligt kungen, kan det finnas komprometterande bilder på kungen i sådana sammanhang?

– Nej, det kan det faktiskt inte finnas. Och sedan är det svårt att kommentera något som man inte sett och som ingen annan har sett heller.

Kungen har heller ingen uppfattning om varför hans vän Anders Lettström försökt få veta via kriminella vilket material Markovic har?

– Nej, så som jag sade tidigare så har jag inte talat med honom i närtid. Han har sitt. Jag styr inte över honom – och det får stå för sig. Det är bara tråkigt, att han haft dåligt omdöme och kommit i kontakt med fel grupp av, ja, ska vi kalla dem för vissa kriminella grupper.

Enligt kungen har de senaste händelserna inte på något sätt påverkat hans syn på när ett tronskiftet till kronprinsessan ska ske.

– Det finns inte. Det är liksom av tradition och hävd så går det inte till på så sätt

Förnekar klubbesök

Kungen säger sig inte ha varit på klubbarna Gold club i Atlanta 1996 eller Carat club i Bratislava 2008, vilket uppgifter finns om i boken Den motvillige monarken. Kungen vet heller inte varför så många vittnen talar om besöken.

– Tyvärr alltså, det är väl många människor som besöker de här klubbarna, och som inte alltid har möjlighet att hålla reda på vilka som är där och som inte är där.

Kungen är, förutom statschef, också ordförande i utrikesnämnden där han får reda på sekretessbelagd information. Kungen har ingen förståelse för farhågorna om att han kan ha försatt sig i en möjlig utpressningssituation.

– Nej, det förstår jag inte. Det finns ingen situation.

Aldrig utpressad

TT: Det finns ingenting i de här uppgifterna i böckerna som stämmer och som möjligtvis kan ha försatt er i en utpressningssituation?

– Nej, det finns det faktiskt inte.

TT: Ni har inte någon gång känt att ni vistats i miljöer där det är mindre lämpligt att vistas i er roll som statschef och ordförande i utrikesnämnden?

– Man vet inte vilka miljöer man hamnar i ibland. Jag tänker då på att man är bjuden av en värd som tar en till olika ställen och så vidare. Och att det skulle vara några konstiga och märkliga ställen som ni försöker att påpeka, det har jag ingen som helst känsla av. Det finns ingenting i det här.

Kungen säger också att det inte finns något i hans umgänge med de övriga vänner som nämns i boken som han känt varit lite känsligt eller onödigt.

– Nej. Nej, det kan jag faktiskt inte påstå. . . Nej.

TT: Kände kungen till Anders Lettströms kontakter med kriminella?

– Nej.

TT: Ingenting?

– Nej. Det har framkommit nu efteråt, det var någon vecka sedan när det framkom på radion och bandet helt enkelt, där man har bandat honom.

Kungen säger att han hade kontakt med Lettström senast för två-tre veckor sedan, och då umgicks med honom. Detta var dock innan Lettström skickade det mejl till medierna där han själv tar på sig skulden för kontakterna med kriminella.

TT: Kände kungen i förväg till att Anders Lettström skulle skicka ett mejl till bland andra TT där han tar på sig skulden för det här?

– Nej, ingen aning.

TT: Då har ni heller inte påverkat honom att skriva ett mejl.

– Nej, han har ju faktiskt skrivit i sitt uttalande att han tar på sig allt det här. På eget bevåg och tyvärr efter eget huvud. Och den gången klickade huvudet.

TT: Betraktar ni honom fortfarande som en vän?

– Det är klart, efter den här situationen måste man omvärdera vår vänskap.

TT: På vilket sätt då?

– Som jag har sagt tidigare, jag har tagit helt avstånd från hans agerande och därmed också vår bekantskap.

TT: Finns det något sätt att ni skulle närma er varandra?

– Kanske inför döden någon gång, kanske.

Kungen säger att tiden efter publiceringen av uppgifterna har varit jobbig.

– Det är klart att det är tungt. Det är tungt. Självfallet, resten av familjen har tagit det här väldigt hårt också. Tillsammans kommer vi nog att rida ut det här också?

Kungen har ändå, säger han, varit på gott humör trots att stormen inte varit rolig.

– Det är klart att det skadar självfallet mitt förtroende, och även monarkins förtroende och även Sverige. Det beklagar jag verkligen. Men det är någonting som jag skall upprätta och jag kommer att jobba dubbelt så hårt i framtiden.

TT: Ni var inne på att det inte varit roligt för familjen. Vill ni säga något om hur det har yttrat sig?

– Nej, det går inte. Det går inte att svara på sådant.

TT: Har ni pratat om uppgifterna inom familjen?

– Det är klart att det inte går obemärkt förbi.

Kungen understryker vidare att han absolut inte uppträtt olämpligt vid något tillfälle i förhållande till de här uppgifterna.

– Nej, det kan jag väl inte påstå.

TT: Hur kan allt det här ha missuppfattats?

– Ja, det undrar jag också. Det är en väldigt bra fråga.