”Republikaner, klicka här”

För dem som inte älskar kungligt har tiden sedan Kates och Williams förlovning varit som en lång och outhärdlig influensa.

The Guardian har botemedlet: Med ett klick kan republikaner radera ut hela nättidningens bröllopsbevakning.

För det kungliga brukar det ju som bekant säga klick när det är kärlek i luften. Brittiska The Guardian ger i dag ordet en ny innebörd: "Republikaner klicka här" står det i hörnet av den stora bröllopskakan på nätet. Med en diskret gest kan republikanerna radera de rullande jubelbilderna och brödtexten som matar miljoner britter med spektaklet.

Ett litet klick och inför ögonen rullar världen utanför upp till ytan: Kate och William och brittiska flaggor på tvären och längden byts mot 500 döda i Syrien, tornadokaos i USA och stålmannen som hotar att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap.

– Det är smart att den som intresserad av resten av världen kan ta bort det här bröllopsfiltret, säger Helena Tolvhed, styrelseledamot i Republikanska föreningen, på plats i London i dag för en alternativ streetfest.

– Vi och Republic vill erbjuda något annat för de som inte vill vara med i den rojalistiska yran. Det handlar inte om att demonstrera som myndigheterna här verkar tro och därför flyttat gatufesten längre bort.

The Guardian tycks dock räkna med att även de mest inbitna republikaner kan falla för grupptrycket. Därför erbjuds en lika snabb och diskret returbiljett från vardagens bröd till bröllopets bakelser: "Rojalister klicka här".

Hittills verkar inga svenska nätdrakar flörta med sina republikanska läsare på samma sätt.

Publisert: