Nu vänder det!

NYHETER

Det blir ljusare Vi tar medaljer Vi blir friskare

Foto: ljus i sikte Lönehelg, sportframgångar och sol – det går bra nu.

Inte nog med att svenskarna inledde VM starkt, med ett guld och ett brons redan första dagen; det finns fler anledningar till att det vänder nu. Det blir ljusare, vi blir friskare, lönen kommer – ja, det är bara några av anledningarna till att vi kan känna oss gladare och lyckligare framöver.

Den kommande veckan är vi många som har anledning att börja känna oss både gladare och piggare igen. Vädret blir mildare, lönen kommer och det blir ljusare och ljusare ute. Dessutom kan vi glädjas åt att årets värsta sjukmånad är över.

Men hur tar vi bäst tillvara på lyckan?

– Var medveten om att det är ett kort lyckorus. Stanna upp och känn solen den där sekunden, och titta på det som får dig att må bra, säger Eva Funk, som just nu ger en föreställningen ” Har du en lyckad föreställning om ditt liv”, och har läst mängder av forskning runt just lycka.

Och för att inte det korta lyckoruset ska gå över efter ett par dagar är det viktigt att du tar tillvara på det som verkligen är viktigt i ditt liv, och får dig att känna dig glad.

– Om det blir finare väder, eller är löneutbetalning, kan du få en rejäl lyckohöjning som håller i sig i några dagar, men sedan återvänder du till din normala nivå. Satsa på det som har bestående effekt på din lycka, säger Bengt Brülde, lyckoforskare och docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

Se över ditt liv

Eva Funck menar också att det är viktigt att se över sitt liv, och sina egna föreställningar om det, för att kunna plocka ut vad det är som får just dig att känna lycka och må bra.

– Lycka ändras från dag till dag för alla människor, så jag själv försöker att se långsiktigt och inte enbart leva för de korta rusen. Vad gör dig lycklig i ditt liv? säger hon.

Mildare väder

Ytterligare en anledning till att känna lite hopp och glädje kan till exempel vara att den värsta kylan börjar släppa sitt grepp om landet. Redan i helgen kommer mildare luft att strömma in och föra med sig temperaturer runt nollan, och till och med någon plusgrad i södra Norrland och Götaland.

–Det kommer att bli perfekt sportlovsväder nästa vecka. Minusgrader nattetid och runt nollan på dagarna.Molnigheten börjar tunnas ut och redan på söndag kommer det att vara ganska soligt i Norrland. På måndag kommer också stora delar av landet att få klart väder, säger Johan Groth, meteorolog.

Påfyllning i kassan

Sportlov ja. De som har lov den kommande veckan kan förutom ledighet och fint väder se fram emot en påfyllning i kassan, precis som många andra av oss. För många en välkommen sådan. Februari förde med sig eftersläntrande utgifter sedan julen, och dessutom var det många som drabbades av skyhöga elräkningar till följd av kylan. Nu kan vi äntligen komma i kapp ekonomiskt igen.

Sjuka februari

När vi nu lämnar februari bakom oss kan vi också se fram emot att bli friskare. Februari är den månad då flest blir sjuka, och förkylningar och magsjuka ligger i topp bland sjukskrivningarna.

Hälsoföretaget Previa mäter sjukanmälningar bland 100 000 anställda i Sverige. I mitten av februari i år var nivåerna de högsta hittills sedan hösten 2009 när mätningarna började. 4,5 procent av de anställda var sjukanmälda av en eller annan anledning. Vård av sjukt barn var den vanligaste anledningen och maginfluensa och förkylningar stod för mer än var tredje sjukanmälan.