Du kan lösa mysteriet

NYHETER

Mystiska delar från självmordsbomben förbryllar polisen

BEHÖVER HJÄLP Vet du vad de här föremålen är eller kommer i från? Kontakta polisen på telefonnumret 11414.

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs sprängladdning förbryllar polisen.

Trots elva veckors utredning har de inte lyckats spåra alla beståndsdelar.

Nu tar de hjälp av kolleger över hela landet.

Det är det cylinderformade metallstycket på bilden som har gett SKL och Säpo huvudbry. Den omfattande utredningsinsatsen till trots har de inte kunnat slå fast exakt vad det är eller var den kommer ifrån.

Inte ens FBI:s bombexperter som bistod Säpo har kunnat lösa mysteriet.

För att närma sig svaret har utredarna tagit hjälp av kollegerna på Sveriges samtliga polisdistrikt. Den enkla frågan lyder: ”Vet någon vad det här är för någonting?”

Säpo ska redan ha fått flera förslag men vill ändå ha in nya upplysningar.

Om de kan slå fast exakt var föremålet är tillverkat och inköpt kan det hjälpa till att svara på många av de frågor som fortfarande omgärdar utredningen. Bland annat var i världen Taimour Abdulwahab rörde sig före självmordsattacken på Drottninggatan. Och om bombens konstruktion kan tyda på att fler var inblandade.

”Förutsättningslöst”

– Vi tittar fortfarande förutsättningslöst på alla spår efter medgärningsmän, säger Säpos pressinformatör Sirpa Franzén.

Sprängmedelsexperten Bo Janzon, professor i energiteknik vid Mälardalens högskola, har granskat bilderna och drar slutsatsen att cylindern är en av de sex rörbomber som Taimour hade fäst vid kroppen.

– Den kan inte innehålla mer än 30–40 gram sprängämne, det är som en liten handgranat ungefär, säger han.

Taimour Abdulwahabs bomber var enligt Aftonbladets källor amatörmässigt konstruerade och innehöll inget sprängämne utan vanligt svartkrut.

– Men i och med att den är ordentligt tillskruvad så kan man ha krut i den och ändå få till en ordentlig explosion, säger Bo Janzon.

De sex rörbomberna var sammanlänkade med en elsladd och kopplade till en detonator.

– Just den här kopplingen med elsladdar och små sockerbitar är typisk. Så brukar de se ut i Mellanöstern, säger Bo Janzon.

Själva metallkonstruktionen kan han däremot inte hjälpa polisen med.

Kan vara specialgjort

– Jag har inte sett något sådant här tidigare. Det ser ut som om det skulle kunna vara någon form av specialiserade rördelar.

Åklagare Agneta Hilding Qvarnström kom i går tillbaka från semester och var inte insatt i det senaste från utredningen. Hon ville därför inte kommentera polisens efterlysning av information runt bombdelarna.

ARTIKELN HANDLAR OM