Man uppgav sig för att vara lesbisk redaktör

Publicerad 2011-06-14

Den lesbiska bloggerskan Amina Arraf visade sig vara en man.

Nu träder ytterligare en man fram – och erkänner att han utgett sig för att vara en kvinnlig redaktör för en lesbisk sajt i över tre år.

Under helgen utredde journalister om bloggerskan Amina Arraf verkligen existerade.

Till slut erkände Tom MacMaster, 40, att han var Arraf, som bloggat om livet som lesbisk i Syrien.

Kopplingar

Det var då misstankarna om att Paula Brooks inte var den person hon utgett sig för att vara växte fram, rapporterar Washington Post.

Bland annat ifrågasatte man kopplingen mellan Brooks och Arraf, eftersom den senare börjat skriva om situationen i Syrien på Paula Brooks sajt innan hon till slut startade en egen blogg.

Påstod att hon var döv

När Washington Post försökte intervjua Paula Brooks över telefon påstod bloggerskan att hon var döv, och att hon därför bara kunde prata i telefon genom sin pappa.

När tidningens reportrar började gräva i fallet visade det sig att "pappan" i själva verket var Bill Graber, 58, – som låtsats vara Paula Brooks i flera år.

Graber erkände då att han tagit sin frus identitet online, utan att hon känt till det.

– Jag använde inte mitt namn eftersom jag inte trodde att folk skulle ta mig seriöst, som en hetrosexuell man, säger han till tidningen.

Lurade varandra

Han var övertygad om att ingen skulle avslöja hans hemlighet – fram tills historien om Amina rullade upp i medierna.

Graber säger också att det inte finns någon koppling mellan Brooks och Arraf, i stället har de båda männen lurat varandra när de haft kontakt på sajten.

Washington Post uppger nu att Graber planerar att ge bort redaktörskapet till en av de flitigaste användarna, i hopp om att kunna rädda sajtens syfte och rykte.