Usama bin Ladin

Obama såg ingenting

Av: 

Magnus Sundholm

Torbjörn Ek

NYHETER

CIA erkänner: Vita huset missade attacken

HISTORISKA BILDEN Vita huset släppte villigt bilden på hur en superfokuserad president följde tillslaget i Pakistan live från Vita huset. Nu avslöjas att Obama och hans stab i själva verket inte såg någonting av de kritiska ögonblicken då bin Ladin dödades – på grund av en teknisk blackout.
HISTORISKA BILDEN Vita huset släppte villigt bilden på hur en superfokuserad president följde tillslaget i Pakistan live från Vita huset. Nu avslöjas att Obama och hans stab i själva verket inte såg någonting av de kritiska ögonblicken då bin Ladin dödades – på grund av en teknisk blackout.

LONDON/LOS ANGELES. Bilden spreds över världen. Presidenten påstods ha följt jakten på bin Ladin i direktsändning.

Ändå innehöll hans första version av händelseförloppet en rad felaktigheter.

Nu erkänner CIA-chefen: Obama såg ingenting.

I sina första uttalanden natten till i måndags kom en rad felaktiga uttalanden från Vita huset:

– Efter en eldstrid dödade de Usama bin Ladin och tog hand om hans kropp, sa Barack Obama.

– En kvinna ska enligt våra rapporter ha använts som en mänsklig sköld som bin Ladin skyddade sig bakom, sa hans rådgivare John Brennan.

Men bin Ladin var obeväpnad och använde inte sin fru som mänsklig sköld.

Enligt uppgifter om vad terroristledarens 12-åriga dotter ska ha berättat för den pakistanska säkerhetstjänsten kan bin Ladin dessutom först ha tagits till fånga innan han sköts till döds.

Tvingas erkänna

Nu erkänner CIA-chefen Leon Panetta att president Obama och Hillary Clinton faktiskt inte såg någonting av själva räden mot bin Ladins gömställe i Pakistan.

– När trupperna väl var innanför murarna var det under en tidsperiod på 20 till 25 minuter när vi inte visste alls vad som hände. Det var några riktigt spända ögonblick medan vi väntade på information, säger Panetta enligt Daily Telegraph.

– Vi kunde följa hur de närmade sig, men vi hade inget direktinflöde av information om själva genomförandet av operationen medan de sökte igenom området.

Sedan i måndags har USA tvingats ändra sina uppgifter om attacken mot Usama bin Ladins gömställe gång på gång.

När Vita Husets talesman Jay Carney i går pressades på om de amerikanska trupperna beskjutits av Usama bin Ladins medhjälpare vägrade han svara på frågan, uppger Guardian. Han motiverade sig med att fler detaljer om själva operationen skulle kunna äventyra framtida insatser.

”Bilden en risk”

Samtidigt bestämde sig Obama i går för att bilder på den döda Usama bin Ladin inte skulle offentliggöras.

– Det är viktigt för oss att försäkra oss om att mycket närgångna bilder på någon som har skjutits i huvudet inte sprids och blir till en uppmaning om ytterligare våld, som ett propagandaverktyg. Sådana är vi inte, sa han till CBS.

– Vi ställer inte ut saker som troféer. Faktum är att det var en person som förtjänade den rättvisa han fick. Men på grund av hur detaljerade de här bilderna är skulle de kunna orsaka en nationell säkerhetsrisk.

”Inte vackert”

Presidentens beslut att inte släppa bilderna på den döde terroristledaren tycks ha medhåll från Republikanerna.

– Det ser ut som du väntar dig när någon har skjutits i huvudet. Det är inte vackert, säger senatorn Saxby Chambliss från Georgia.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Usama bin Ladin

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin