Mystiska ”ljudattacker” på Kuba fortfarande ett mysterium

NYHETER

24 amerikanska diplomater blev sjuka efter mystiska attacker på Kuba – efter att ha plågats av obehagliga ljud i sina bostäder och på hotell.

Mer än ett år senare slår en färsk studie fast att orsakerna bakom diplomaternas nedsatta hörsel, illamående och koncentrationssvårigheter fortfarande är en gåta.

Symptomen upptäcktes i slutet på 2016 men avslöjades av USA:s utrikesdepartement först ett knappt år senare, i augusti 2017.

24 amerikanska diplomater stationerade i Kubas huvudstad Havana började klaga på nedsatt hörsel, huvudvärk, yrsel, illamående och koncentrationssvårigheter – efter att ha plågats av konstiga, högfrekventa ljud eller tryck mot öronen.

USA:s regering skyllde till en början symptomen på ”ljudattacker” mot diplomaterna, som ska ha skett antingen hemma i deras bostäder eller på hotell, men har sedan dess backat från anklagelserna.

Som svar på de till en början misstänkta ”ljudattackerna” utvisade USA 17 kubanska diplomater från Washington – samt skickade hem större delen av sin personal från Havana.

Nu fastslår en färsk studie från University of Pennsylvania att orsakerna bakom diplomaternas sjukdomssymptom fortfarande inte kan förklaras, rapporterar Los Angeles Times.

Gäckar rättsläkarna

Teamet från University of Pennsylvania har undersökt 21 av de 24 rapporterade fallen – och konstaterar att diplomaterna drabbats av hjärnskador, dock utan några som helst tecken på huvudskador.

Rättsläkarna har med andra ord ingen som helst aning om vad som orsakat diplomaternas symptom – och menar att alla ”sensoriska fenomen” är av ”okänt ursprung”.

Men i och med att de 21 studerade fallen har beskrivit liknande symptom och besvär, menar rättsläkarna att det kan finnas gemensamma omständigheter bakom hjärnskadorna – medicinska, psykologiska eller miljörelaterade sådana.

Frostigt mellan USA och Kuba

Från att till en början ha samarbetat under utredningen av ”ljudattackerna”, började USA:s och Kubas regeringar snart att skylla på varandra. Raul Castros regering fördömde de påstådda attackerna och förnekade all inblandning – men ifrågasatte sedan sanningen bakom uppgifterna.

Trumps administration beskyllde å sin sida Castros regering för att ha misslyckats med att hålla utländska diplomater säkra på Kuba.

Trots den frostiga stämningen har de två administrationerna regelbundet haft möten om olika gemensamma frågor – av men numera hålls samtliga möten i Washington, av rädsla för att ytterligare personal ska drabbas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kuba

Hälsa

USA

Washington

Hjärnan