Tre gripna i räder i Arjeplog – misstänkt människohandel

Publicerad 2018-03-20

Tre män har gripits efter att polisen slagit till på adresser i Arjeplog och Piteå.

Ärendet leds av Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet – och innefattar bland annat misstankar om människohandel.

– Det rör sig om en handfull människor som är målsägande, säger Patrik Ström vid polisen i Norrbotten.

Polisen slog till strax efter lunch på tisdagen och grep tre personer i Arjeplog. Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen i region Nord, berättar att det har genomförts insatser på flera adresser på orten.

– I nuläget är det vi kan säga att ärendet rör oegentligheter inom en näringsverksamhet, säger Maria Jakobsson vid polisen region Nord.

– I nuläget kan vi inte säga mer utan avvaktar vilken brottsrubricering det blir. Det är ett färskt ärende men eftersom det är en liten ort märks vår närvaro och vi vill berätta att vi är på plats.

Utredningen leds av åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Stockholm. Åklagaren som leder utredningen vill inte kommentera ärendet.

Senare under tisdagen uppger polisen att det rör sig om misstänkt människohandel där människor utnyttjats som arbetskraft i restaurangbranschen.

– Vi har i dag gripit tre män vid insatser på två orter, Arjeplog och Piteå, säger Patrik Ström, kommissarie vid polisen i Norrbotten.

De tre männen misstänks ha lurat människor till Sverige för att jobba, väl på plats så ska offren för den misstänkta människohandeln ha utnyttjats och tvingats arbeta under dåliga förhållanden.

Exakt hur offren har lurats, vilka länder de kommer ifrån eller om de har utsatts för andra brott vill Patrik Ström inte kommentera i nuläget.

– Det rör sig om en handfull människor. Det är människor som saknar uppehållstillstånd i Sverige men närmare än så vill jag gå då det här är en pågående förundersökning, säger Patrik Ström.

Utredningen mot de nu gripna männen ska ha pågått under en längre tid.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln