Hanif Bali (M) lämnar partistyrelsen – och slutar twittra

Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse – och slutar samtidigt twittra.

På Facebook skriver riksdagsledamoten att hans förtroende är skadat.

– Man får inte ens riskera misstanken att man kan springa någon annans ärenden, säger Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson till Agenda.

Hanif Bali publicerade en mejlkonversation på Twitter mellan utrikesdepartementet och en journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Mejlen hade begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.

"Med min plattform och räckvidd får jag väldigt många tips i form länkar, uttalanden och offentliga handlingar från alltifrån poliser och lärare till journalister. Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag", skriver Hanif Bali på Facebook.

”Omtumlande helg”

Han skriver vidare att han kommer att fortsätta föra sin politik på Facebook, i tv, och i riksdagen – men inte på Twitter där han har en stor skara följare.

"Helgen har varit omtumlande, ledsam och lärorik", skriver Hanif Bali och säger att han fått ett enormt stöd de senaste dagarna från kollegor och följare.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Arkivbild.
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Arkivbild.

Internutredning

Moderaterna meddelade under fredagen att man inlett en internutredning mot honom. Även riksdagens säkerhetsavdelning informerades, som i sin tur informerade Säkerhetspolisen om händelsen.

”Det är bra att det nu är klarlagt vad som har hänt. Vi tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i ett uttalande.

Till Agenda säger Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson att blotta misstanken om att främmande makt kan vara inblandad är illa nog.

– Man får inte ens riskera misstanken att man kan springa någon annans ärenden. Finns det misstankar om att främmande makt kan vara inblandade, så är det allvarligt i sig.

Aftonbladet söker Hanif Bali.

I en intervju med Sveriges radio Ekot säger han:
– Jag har varit i dialog med partistyrelsen under dagen och förtroendet för mig är sargat. Därmed väljer jag att lämna partistyrelsen.

På frågan om han uppmanades att lämna partistyrelsen säger Hanif Bali:

– Det var en dialog och det var deras förtroende gentemot mig som gjorde att det blev en ohållbar situation att sitta kvar. Jag kommer kandidera om till riksdagen och mitt uppdrag gentemot väljarna och de idéer jag vill vinna nytt förtroende från väljarna om kvarstår.

Publisert:

LÄS VIDARE