Ingvar Kamprad begravd i hemlighet

avGustaf Tronarp

Ingvar Kamprads sista önskan har blivit uppfylld.

Ikea-grundarens aska spreds över ägorna vid Bölsö gård i Älmhult – redan tre dagar efter hans död.

Det visar handlingar från länsstyrelsen, som Expressen rapporterar om.

Ingvar Kamprad var en världsberömd entreprenör och företagsledare. Men han hade inte mycket till övers för stora åthävor. Inför sin död ville Ikea-grundaren att begravningen skulle ske i kretsen av de allra närmaste – och så blev det också. Expressen har tagit del av handlingar från länsstyrelsen, som visar att askan efter Kamprad spreds vid familjegården i Bölsö den 30 januari – bara tre dagar efter hans död.

Foto: Lotte Fernvall
Ingvar Kamprad.

I ansökan står att askan skulle spridas ”minst 500 meter från bebyggelse, vägar och stigar”.

– Det är en stor fastighet som inte är ett allmänt strövområde. Sedan har vi allemansrätten, så folk kan vistas i naturen. Men det är skillnad jämfört med stora områden där det ändå rör sig mycket människor, som vid Ale stenar exempelvis, där utströende av aska inte är lämpligt, säger enhetschefen Eva Fjelkner till Expressen.

”Sanslöst vacker björkbacke”

Platsen där askan spreds var noga utvald. För den nära vännen Bertil Torekull berättade Ingvar Kamprad om sina planer:

– Vi gick tillsammans över en sanslöst vacker björkbacke vid sjön Möckeln och så stannade Ingvar och pekade ut över backen och sade: "Här hade jag tänkt att ligga", har Torekull tidigare sagt till till P4 Kronoberg.

Den 1 februari hölls en stor minnesstund för Ikea-grundaren i Älmhult. Alla företagets omkring 5 000 anställda i staden hade bjudits in. Bertil Torekull var på plats som enda journalist. Han rapporterade om samlingen i Aftonbladet:

”Han, den store döde, hade regisserat allt sin vana trogen att inte lämna något till slumpen. Han hade låtit hälsa att han ville vi skulle komma i precis de kläder vi gick och stod i direkt från kontoret, förarsätet, varuhusgolvet, från testlaboratoriet, verkstaden och ateljén, lastbryggan eller kassan. Så kom vi mångfärgat i våra smala jeans, i våra tröjor, flanellskjortor och en och annan finklänning och gå-bort-kostym men nästan ingen slips”.

Del av arvet till Norrland

Ingvar Kamprad avled den 27 januari, i en ålder av 91 år.

Under onsdagen blev hans testamente offentligt. Där framkommer att hälften av förmögenheten ska tillfalla Kamprads fyra barn. Den andra delen går till att utveckla företagsamhet i Norrland.

Ingvar Kamprad hade ett starkt engagemang för landets norra delar. Detta bidrog till att han drev igenom etablerandet av ett Ikea-varuhus i Haparanda, trots att flera i företagsledningen var motvilliga.

Under den processen blev Kamprad nära vän med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som då var kommunalråd i staden.

– Han sa alltid: Det här ska vi göra tillsammans. Han hade en omtänksamhet om den lilla människan. När vi talades vid i telefon frågade han alltid hur det var med min lilla mamma.

– I min hemkommun Haparanda har Ikea betytt oerhört mycket. Han engagerade sig för de mindre orterna och företagande utanför storstäderna, sa Bucht till Aftonbladet kort efter Kamprads död.

ARTIKELN HANDLAR OM