Polisen utreder sin sökinsats – efter att kvinna dog i kylan

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

I förra veckan dog en kvinna i Sävsjö efter att ha varit ute i flera timmar tillsammans med sina barn.

Polisen ska internutreda händelsen.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Ett av polisens viktigaste uppdrag är att rädda liv, säger Susanne Axelsson, chef för regionledningscentralen i polisområde öst.

En kvinna i 35-årsåldern, hennes åttaåriga dotter och nioårige son söktes i Sävsjö efter att de försvunnit onsdagen den 28 februari.

– Uppgifterna till oss var att de var väldigt dåligt klädda och till och med barfota, sade polisens presstalesperson Thomas Agnevik på onsdagen.

Polisen: ”Ett misslyckande”

Det var ungefär 10 minusgrader i området. Den nioårige sonen hittades under eftermiddagen, kraftigt nedkyld.

Klockan 02.50 natten till torsdag, hittade en av polisens hundförarpatruller till slut mamman och flickan i ett skogsområde söder om väg 127 i Sävsjö, efter att Johan Hjalmarsson fått träff med sin drönare, som han utrustat med värmekamera.

Mamman dog, flickan fördes till sjukhus.

Det tog tolv timmar för polisen att hitta kvinnan och flickan, vilket polisen har kallat för ”ett misslyckande”. Aftonbladet har rapporterat att de hittades bara 250 meter från där de senast synts.

Polisen ska internutreda händelsen.

– Vi jobbar alltid väldigt metodiskt och systematiskt, men vilka beslut som har fattats eller inte fattats i det här fallet får den interna genomlysningen svara på, säger Susanne Axelsson till Aftonbladet.

”Kan ha varit pressad”

Mamman och barnen bodde på ett asylboende.

Kvinnan är brottsmisstänkt, polisen har inlett utredning om vållande till kroppsskada.

– Vi har fått in uppgifter om att mamman skulle ha varit i kontakt med Migrationsverket och haft ett möte. Enligt vad vi känner till finns det inte några negativa beslut men vi vet inte hur hon har uppfattat det, har Thomas Agnevik, polisens presstalesperson tidigare sagt till Aftonbladet.

Vet ni varför de var så tunt klädda?

– Pojken har pratat om att de firade någon typ av högtid där man bland annat inte skulle ha skor på sig. Men vi har inte hittat någon information om att en sådan högtid existerar. Det kan ha varit så att hon var så pass pressad att det har påverkat hennes psykiska tillstånd.

1 av 2 | Foto: Peo Möller
Publicerad:

LÄS VIDARE