Kulmen på karnevalssäsongen är här

avTT

1 av 4 | Foto: Alvaro Barrientos/TT
Karnevalsfigurerna zaku zaharrak (gamla säckar) i byn Lesaka i spanska Baskien. Efter mörkrets inbrott drar de runt genom gatorna.

Fettisdagen är inne och karnevalssäsongen har nått sin sjudande höjdpunkt. Runt om i framför allt katolska länder tågar människor i färgglada parader, utklädda i fantasirika kostymer. Mat och dryck i överflöd hör till festen för på askonsdagen börjar fastan.

Karnevalen i Rio är den mest kända. Många har säkert hört om mardi gras (fettisdagen) i New Orleans och karnevalen i Venedig. Men karnevaler betyder inte bara plymer och paljetter, jazzorkestrar eller venetianska masker.

I tyska städer som Köln, Düsseldorf och Mainz är karnevalssäsongen lång och brukar kallas för "den femte årstiden". Den inleds officiellt redan i november och kulminerade under måndagens Rosenmontag.

I Ivrea nära Turin i Italien utkämpas strider mellan olika grupper som kastar apelsiner på varandra, symboler för folkliga uppror mot styrande tyranner. I Baskien i norra Spanien kan du möta maskerade människor utklädda till gamla säckar (zaku zaharrak).

ARTIKELN HANDLAR OM