Kent Ekeroth

SD-topp bakom hatsajt

Av: 

Josefin Sköld

NYHETER

Mejlen avslöjar Kent Ekeroths arbetsledande roll på Avpixlat

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har i flera år förnekat all inblandning i Sveriges största främlingsfientliga sajt - Avpixlat.

Men mejlväxlingar som Aftonbladet i dag kan avslöja bevisar motsatsen.

”Vi måste verkligen se till att kunna nå varandra, samt att starta tidigare på eftermiddagen. Seriöst...” skriver han till en redaktionsmedlem.

Avpixlat beskrivs ofta som navet för hat och högerextremism på nätet, framför allt i kommentarsfälten. Den anonyma redaktionen har sedan starten 2011 gjort sig känd för att sprida grov rasism, muslimhat, peka ut och attackera personer med invandrarbakgrund.

Avpixlat finansieras av donationer som samlas in genom Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroths privata bankgiro.

Finansierade sajten

Enligt Skatteverket sattes 226 000 kronor in på kontot under 2011 och Ekeroth har vid upprepade tillfällen - också till myndigheten - förnekat all inblandning i det redaktionella arbetet.

När Aftonbladet åter­igen ber honom beskriva sin roll på den främlingsfientliga sajten intygar han att han inte har med den att göra.

”Inget har ändrats från tidigare”, skriver han i ett mejl.

Flera mejlbevis

Men Aftonbladet har, genom en säker källa, tagit del av ett flertal mejl­växlingar som visar en helt annan bild av riksdags­ledamotens hemliga engagemang.

Till en redaktionsmedlem skrev Ekeroth den 20 maj ordagrant:

”Vi MÅSTE verkl se till att kunna nå varandra, samt att starta tidigare på eftermiddagen. Seriöst...”

Vid flera tillfällen mejlar han länkar med ett Youtube­klipp till redaktionen - som en stund senare läggs ut på Avpixlat.

Ekeroth skickar också förhållningsorder till red­aktionen:

”Kom igen nu - gör sidan intressant och levande. Just nu ser det dött ut.”

Mejlväxlingarna som Aftonbladet tagit del av sträcker sig från januari i år fram till nu. Vid upp­repade tillfällen klagar Ekeroth på att redaktionsmedlemmarna inte svarar i telefonen.

Den 20 maj skrev han igen: ”Det är ju direkt löjligt att ingen av er någonsin svarar”.

Innehållet i andra mejl pekar på att Ekeroth har en direkt arbetsledande roll på sajten.

Den 22 jan: ”Vad är det med moderatorn? Varför tas sådana inlägg bort om de inte är hotfulla”.

”Inte första gången vi har den här diskussionen”.

”Lägg upp den här you­tubevideon i stället för från riksdagen”.

Har tagit avstånd

Sverigedemokraterna har vid upprepade till­fällen anklagats för sam­röre med Avpixlat. Debattören Mats Dagerlind, som Aftonbladet tidigare av­slöjat som huvudmannen bakom sajten, har bland annat beskrivit Avpixlat som ”en partinära plattform” till Sverigedemokraterna.

Det har däremot dementerats bestämt av SD.

– Vi har inget med den där hemsidan att göra. Vi kan inte påverka innehållet och vi vet inte vilka som ingår i redaktionen, har Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, tidigare sagt till Aftonbladet.

Viktig för SD

Däremot anses Avpixlat vara mycket viktig för partiet.

– Avpixlat är en oerhört viktig mobili­ser­ande kraft för Sverige­demokraterna. Den bild av samhället de ger där, är den bild SD förmedlar och vinner väljare på, säger stats­vetaren Andreas Johansson Heinö, vid Göteborgs universitet.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth är en av Sverigedemokraternas mest betydelsefulla och inflytelserika politiker och lockar stora delar av partiets mer högerextrema väljarkår. Fram till november förra året var han partiets rättspolitiske talesperson - men avgick från posten sedan det avslöjats att han höll i kameran som filmade järnrörsskandalen.

”På grund av mitt om­dömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade per­sonen att före­träda partiet i dessa frågor”, skrev han i ett pressmeddel­ande då.

Men Ekeroth fick, till skillnad från riksdagskollegan Erik Almqvist, partiledningens fortsatta förtroende.

Skandaler duggar tätt på Avpixlat

HÄNGDE UT 16-ÅRIGA FLICKOR

Inför Sverigedemokraternas möte på Långholmen i slutet av april i år åkte fyra 16-åriga flickor till Lång­holmen för en antirasistisk aktion och skrev - med krita - ”SD=SS” och ”Inför fri asyl” på några stenar.

En av flickorna lade upp en bild av detta på Facebook och redan dagen efter hängdes de ut med namn, hemadresser, information om föräldrarna samt en länk till Facebook på Avpixlat.

Därefter strömmade de hotfulla kommentarerna in.

- Jag läste att en gruppvåldtäkt skulle sitta bra, klä av henne naken och sätt ut henne i Rinkeby. Jag satt och darrade i en timme, säger en av de 16-åriga tjejerna till SVT Nyheter.

PUBLICERADE VÅLDTÄKTSFILM

I november förra året publicerade Avpixlat en video där en kvinna utsattes för sexuella övergrepp av flera män. Hennes ansikte var synligt under övergreppet och publiceringen väckte enorm kritik. Motiveringen till att videon lades upp var tidningen Expressens publicering av järnrörsfilmen.

LADE UT BARNBILDER

I december 2011 uppmanade sajten sina läsare att ta kort på barnens luciatåg och skicka in till Avpixlat. Anledningen var att vissa förskolor uppmanat föräldrar att inte ta bilder och lägga ut på nätet eftersom barn till asylsökande som lever gömda riskerar att hängas ut.

UPPMANADE TILL HÄMND

När Sundsvalls tidning granskade Sverige­demokraten Jonny Skalin uppmanade Avpixlats redaktion sina läsare att hämnas:

”För den händelse ni skulle finna det långtråkigt att vänta på att slumpmässigt snubbla över ett passande tillfälle är det ju förstås aldrig fel att vara sin egen lyckas smed. Bostadsadresser för de flesta politiker, journalister och andra PK-personligheter finns bara några kostnadsfria musklick bort”.

HÅNADE MUSLIMER

I mars publicerade Avpixlat ett debattinlägg där författaren påstod att muslimer har ”ödeläggelse inprogrammerat i sitt DNA”.

”Islam är den ultimata födan för testesteronet. Det hela utmynnar i en slags testersteronhype utand dess like. Vilddjurs-effekt, som vanliga människor och speciellt civiliserade män har svårt att förstå”, skrev debattören.

Texten hyllades i kommentarsfälten. Kritiska kommentarer togs genast bort.

HÅNADE SVT:S LUCIA

Den unga kvinnan som i december förra året var lucia på SVT hängdes ut och hånades - för att hon var mörkhyad. Under rubriken ”SVT förödmjukade luciatittarna med kolsvart lucia” ifrågasatte redaktionen ”Varför man inte valde en pojke när man ändå var på väg att slå sönder traditioner”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth