Kvinnomördaren får terapi – i direktsändning

avJoakim Carlson

Publicerad:
Uppdaterad:

Terapisessioner i direktsändning börjar bli vardagsmat.

Men nu tar Radio 1 steget längre och bjuder in en dömd mördare – programledare är psykoterapeuten Eva Rusz.

– Det här är hans sätt att gottgöra sin skuld, säger hon.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Eva Rusz.

Efter att ha avtjänat merparten av ett tioårigt straff för mordet på sin fru ska mannen nu diskutera sina känslor och upplevelser i radio.

Det är psykoterapeuten Eva Rusz som i Radio 1 i dag startar igång programserien som ska sändas varje onsdag fram till jul. 

"Mejlade oss i somras"

Mannen som är i 40-årsåldern tog själv kontakt med Rusz redan i somras – och gjorde sin debut i etern för drygt en månad sedan då han intervjuades av programledaren under en timme.

– Han hade mejlat oss redan i somras, efter att han förgäves försökt få hjälp i öppenvårdspsykiatrin, berättar Eva Rusz.

Hon beskriver mannen som en del av en grupp som lämnats utanför av samhället. Att dömas för mord gör det nästan omöjligt att integreras naturligt in i det normala livet efter många år i fängelset.

Trots att brottet enligt lag är sonat.

– Han beskriver sig själv som kåkskadad. Min förhoppning är att han ska kunna sova på nätterna, kunna laga mat igen, kunna gå ut och socialisera. Det är massa färdigheter som försvinner när man suttit inne, menar hon.

Måste skriva journal

Eva Rusz är legitimerad psykoterapeut och har bollat upplägget för serien med Socialstyrelsen – som hade en del synpunkter.

– Vi har haft samtal med honom och socialstyrelsen, och egentligen skulle jag bara vilja kalla det för samtal, men eftersom jag är legitimerad måste jag skriva journal, berättar hon.

Något hon hade sluppit som journalist.

Men någon nervositet känner hon inte inför programstarten. Första gången mannen var med i Radio 1 var responsen positiv från lyssnarna.

– Det intressanta var att merparten av de som ringde in till radion sa "tack för att vi fick veta det är". Att man fick komma under skinnet på  något så obegripligt. Det han gjort är oacceptabelt men man måste försöka leva sitt liv ändå, säger Rusz.

Vill gottgöra sin skuld

Mannen har ingen kontakt med familjen i dagsläget.

Barnen har sagt upp bekantskapen med honom efter mordet – där han ströp frun till döds under ett gräl. Han var då påverkad av alkohol och droger.

– Han har ju ingen kontakt med familjen sedan många år tillbaka. Det här är hans sätt att gottgöra sin skuld, att stå upp för det han gjort. Han vill ge tillbaka  till samhället genom att ha sig själv som ett exempel för hur knasigt det kan bli när vreden och spriten och drogerna tar över, berättar Eva Rusz.

Hon tillägger:

– Men han har ju sonat sitt straff, och han måste ha samma rättigheter om han mår dåligt. Han kan knappt begripa att han gjort det här själv.

Publicerad: