Sju soldater gripna för mord i Afghanistan

Sju brittiska marinsoldater misstänks för mord i Afghanistan.

Händelsen ska ha inträffat efter ett ingrepp med en rebell.

– Utredningen kommer nu att tas vidare och kommer att hanteras av rättsväsendet, meddelar brittiska försvarsdepartementet.

De sju soldaterna greps av den brittiska militärpolisen.

Enligt försvarsdepartementet har gripandena inte skett i Afghanistan, rapporterar AP.

Myndigheterna är förtegna om uppgifter kring mordet som tros ha skett 2011, men inga civila uppges ha varit inblandade.

– Det vore inte rätt att lämna några ytterligare kommentarer samtidigt som utredningen pågår, skriver brittiska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

”Ändrar snabbt karaktär”

Afghanska försvarsdepartementet välkomnar uttalandet och menar att det är viktigt att brittiska Nato-trupper trupper följer och respekterar de internationella lagarna för krig. Lagarna reglerar under vilka omständigheter som beväpnade styrkor får öppna eld. BBC:s korrespondent berättar att militärens uppdrag vid rebelluppror kan snabbt gå från en våldsam till fredlig insats när rebellerna släpper sina vapen och beblandar sig med befolkningen, skriver BBC.

Tusentals soldater

Storbritannien har 9500 trupper i den södra provinsen Helmand i Afghanistan.

Det är troligtvis första gången som brittiska militärer har gripits för misstanke om mord efter en händelse som har ägt rum i Afghanistan.

Förra året dömdes en soldat till fängelse för att ha stuckit en 10-årig afghansk pojke med sin bajonett. Pojken överlevde händelsen som inträffade i mars 2010.

Publisert: