”Jag är ingen kränkt man utan vill bara säga ifrån”

NYHETER

Michael Garderud är tillbaka

1 av 4 | Foto: Inte kränkt Michael Garderud tar avstånd från påståendena om att han skulle vara Sveriges mest kränkta man. Men erkänner att han har svårt att inte säga ifrån.

Han har hånats för sin förmåga att peka ut felaktigheter.

Men nu är Michael Garderud tillbaka och pekar ut statister som snuvats på sin lön.

– Man vill ju påverka. Det verkar som att det bara är jag som gnäller, men många borde göra det.

Michael Garderud, 51,  är tillbaka i medieströmmen. Den här gången pekar han ut att filmbolaget som gör "100-åringen som försvann" inte betalt ut löner till filmens statister, däribland Garderud själv.

6 september förra året listade Kawa Zolfagary, grundare av den nu nedlagda facebooksidan Vita kränkta män, ett antal gånger då Michael Garderud nått ut i media och uppmärksammat olika saker. Då myntades "Sveriges mest kränkta man". Men Michael Garderud själv vill inte kännas vid beskrivningen:

– Jag är ingen kränkt man utan jag vill bara säga ifrån. Jag hoppas att folk ser att jag inte gnäller utan uppmärksammar de här grejerna. Jag fick ta emot mycket skit förra gången, men vafan, välkommen till media.

Många av våra läsare fascineras av din förmåga att uppmärksamma felaktigheter...

– Jag sa det till din kollega, kör ingen jävla kränktvinkel på det här nu.

... men många av våra läsare fascineras av din förmåga att uppmärksamma felaktigheter runtom i Sverige, varför gör du det?

– Det verkar som att det bara är jag som gnäller. Men många borde göra det. Vissa kanske gör det i de tysta medan jag gör det lite högre. Vissa kanske inte orkar ta tag i det. I det här fallet tyckte de kanske inte att det är något att bråka om.

Hur tänker du när något hänt som får dig att reagera?

– Jag tänker att nu känns det inte bra. Sen måste man bara säga till, annars är man dum om man bara “tack så mycket”. När jag upptäckte att jag inte fick pengar och googlade bolaget som fick bidrag på miljoner så tänkte jag att "herregud alltså". Jag har inget fast jobb så alla små inkomster är bra för mig. Då är tre hundra kronor mycket, alla har ju varit fattiga någon gång.

Du kallas "Sveriges mest kränkta man" i vår rubrik, vad vill du själv kalla dig?

– Jag vill inte sätta något namn på mig. På Twitter kallar jag mig "Jantemannen" lite ironiskt, "en svensk tiger" och så vidare. Men jag tiger inte, jag är ingen kränkt man utan vill bara säga till.

Och det har du gjort, hur lyckas du nå ut i media?

– Jag har ingen speciell kontakt med några tidningar sådär. Jag brukar mejla in och säga att det här har hänt, sen är det upp till nyheterna att ta det. Men det är många grejer jag skrivit om som inte kommit med. Sedan den där kränkt-historien kommit ut har Göteborgsposten inte publicerat någonting, de har lagt locket på helt.

Många av oss ser liknande saker men gör ingenting åt det. Varför reagerar du?

– Det kanske är min personlighet, jag vet inte om jag har det i blodet. I skolan var jag tyst, men på äldre dagar har jag vaknat upp. Kanske var jag lite i skymundan tidigare och så försöker jag påverka nu, jag kan inte säga hur det funkar psykologiskt.

Michaels tips för förändring:

Var uppmärksam på vad som händer runt dig.

Reagera!

Säg vad du tycker.

Agera för förändring.