Hugo Chavez död

Vicepresident Nicolas Maduro meddelade beskedet – och tar över som president

Venezuelas president Hugo Chavez är död, han blev 58 år gammal.

Sent i går kväll svensk tid kom beskedet om att han förlorat sin två år långa kamp mot cancern.

– Länge leve Chavez, ropade människorna runt vicepresident Nicolas Maduro som utlyste sju dagars landssorg.

Till slut förlorade Hugo Chavez sin kamp mot cancern.

Under gårdagen rapporterades först att socialistledaren haft andningsproblem efter en allvarlig luftvägsinfektion. Men samtidigt som landets regering hade samlats för ett krismöte dog president Chavez.

Dödsbudet gavs av vicepresidenten Nicolas Maduro, i en tv-sändning i Venezuela, rapporterar AP.

– Vi har fått bud om den tyngsta och mest tragiska nyheten... president Hugo Chavez dog i dag klockan 16.25, meddelade Maduro enligt AFP.

Vid 03-tiden i natt meddelades att Maduro kommer att ta över som president fram till att nyval kan hållas om 30 dagar, enligt Venezuelas utrikesminister skriver CNN.

Poserade leende med döttrarna

Chavez lades in på sjukhuset den 18 februari för att fortsätta sin cellgiftsbehandling. Totalt har han genomgått fyra canceroperationer på Kuba.

Chávez omvaldes till president i höstas, men har inte kunnat sväras in på posten på grund av sin sjukdom. Sedan den 10 december förra året har han bara setts på ett fåtal foton, bland annat ett från sjukhussängen på Kuba.

Då poserade ledaren leende tillsammans med sina döttrar men hade förlorat förmågan att tala.

I tv-sändningen meddelade Maduro att militären nu har sänts ut för att hålla ordning och skydda invånarna i en svår tid.

Vicepresident Máduro sa också, timmarna innan dödsbudet, att en vetenskaplig kommission ska avslöja att den avlidne presidenten blev "attackerad med sjukdomen".

– Hans lands fiender sökte ett sätt att skada honom, sa Maduro efter ett möte med landets civila och militära ledare.

”Grundlösa anklagelser”

Två amerikanska officerare tvingades efter uttalandet lämna ambassaden i Caracas och resa hem till USA.

I ett uttalande från Washington säger man att anklagelserna saknar grund och är absurda.

I en kommentar efter dödsbeskedet säger USA:s president Barack Obama att man stödjer folket i Venezuela och är intresserade av ett bättre samarbete med landet i framtiden.

– Nu börjar ett nytt kapitel för Venezuela. USA kommer stödja politik som främjar demokratiska principer och mänskliga rättigheter, säger han i ett kort skriftligt uttalande.

Oppositionsledaren Henrique Capriles manar till enighet efter Chavez död. Och Latinamerikakännaren Erik Halkjaer, som kontinuerligt skriver om regionen för Utrikespolitiska institutet, tror inte att Venezuela står inför en tid av instabilitet.

– Nej, det tror jag inte. Socialistpartiet har folkligt stöd och högern kommer inte att komma till makten inom den närmaste tiden. Däremot blir det en mindre radikal vänster i landet.

Sju dagars sorg

Hugo Chavez har utsett Maduro till sin efterträdare som ledare för socialistpartiet PSUV, men enligt Halkjaer finns det ingen naturlig arvinge till Chavez.

– Maduro har getts utrymme den senaste tiden, men han har ingen historia på samma sätt som Chavez. Det kommer att bli en maktkamp.

Venezuela har utlyst sju dagars landssorg. President Hugo Chavez kommer att ligga på lit de parade fram till på fredag då han begravs, uppger utrikesminister Elias Jaua enligt TT.

Publisert: