Alliansen satsar stort på forskning

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lotte Fernvall

Alliansen storsatsar på forskning - och vrider vapnet ur händerna på Stefan Löfven.

I dag presenterade regeringen en storsatsning på 11,5 miljarder som bland annat fokuserar på life-science och innovation.

– Det är en forskningssatsning som aldrig förr skådats i Sverige, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Vid lunchtid i dag presenterade partiledarna i alliansen inriktningen på den nya forskningspropositionen. Det hela gjordes på Karolinska i Solna där Science for Life Laboratory ligger. Stoppet var det första på deras "innovationsresa". Totalt ska 11,5 miljarder läggas på forskning och innovation under de kommande fyra åren. Av dessa ska drygt två miljarder gå till satsningar inom livsvetenskap, "life-science".

Enligt regeringsföreträdarna ska pengarna användas för att stärka Sveriges position som ledande forsknings- och kunskapsnation.

– Det handlar om att vi ska bli friskare och leva längre. Att förebygga och bota cancer, alzheimer, parkinson och stroke, säger Jan Björklund.

Satsningen de kommande fyra åren innehåller bland annat följande:

• stärkt förutsättningar för universitet och högskolor.

• life-science.

• satsning på spetsforskning.

• forskninganläggningar som ESS och MAX IV.

• bättre forskningsresultat som ska leda till nya produkter och tjänster.

I höstens budget satsas drygt 1,7 miljarder på forskning och innovation. 2014 ökas anslaget till knappt 2,7 miljarder, 2015 blir det drygt 3 miljarder och 2016 läggs fyra miljarder.

– Vi hoppas satsningarna på forskning och utbildning lägger grunden för framtiden och morgondagens jobb. Vi kan göra det här då vi i Sverige har en stark ekonomi, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på dagens pressträff.

Ända sedan Stefan Löfven tog över som S-ledare har han också betonat vikten av innovationer och forskning.

I en debattartikel i SvD i april slog Löfven fast:

– Ett område vi särskilt lyfter är möjligheterna att skapa fler jobb inom sjukvårds- och läkemedelsområdet, det som brukar kallas Life science.

Redan i början av februari skrev utbildningsminister Jan Björklund en debattartikel där han bland annat presenterade en satsning på life-science. Och den 3 april presenterade han ett nytt forskningsinstitut som ska inrättas nästa år i anslutning till laboratoriet i Solna.

Även branschen har länge efterfrågat en långsiktig nationell strategi för life science. Life science är forskning inom områden som till exempel medicin, biologi, kemi och teknik.

Men det är inte bara satsningen på life science där alliansen och Stefan Löfven påminner om varandra. Flera nyheter ur alliansens budget är sådant som Socialdemokraterna har drivit tidigare.

I går presenterade till exempel förskoleminister Nyamko Sabuni en satsning på jourförskolor, populärt kallade "nattis". Alliansen lovar nu stimulanspengar till kommunerna på 108 miljoner. Det är en kovändning från regeringens sida. I våras röstade de nej till riksdagens krav på stimulanspengar.

Ett annat exempel är den Ostlänk som alliansen presenterade under en tågresa för två veckor sedan. Den fanns med i de rödgrönas valmanifest 2010.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg har tidigare välkomnat alliansens satsningar.

– Det är ett erkännande för oss att vi ligger rätt när regeringen tar delar av våra satsningar och presenterar dem som sina. Tidigare har de sagt att de inte behövts.

Publicerad: