40 år på tronen – inte utan svårigheter

Av: Mattias Sandberg

Publicerad:

Kungen berättar i stor intervju om sitt liv

Carl XVI Gustaf, kung Sverige.
Foto: STEFAN MATTSSON
Carl XVI Gustaf, kung Sverige.

I år firar kungen 40 år på tronen.

Nu berättar statschefen om svårigheten att ta över redan som 27-åring, rådet från sin farfar – och att ständigt behöver fundera på vad han säger. 

– Ja, jag har ju inte alltid lyckats så bra på den punkten, men skämt åsido, det kanske är något vi alla borde fundera över, säger han i en stor intervju på hovets hemsida.

Gustaf VI Adolf, kungens farfar, dog den 15 september 1973.

Fyra dagar senare höll kungen sitt trontal på Kungliga slottet och blev Sveriges nye statschef.

I år firar kungen därför 40 år på tronen genom att besöka Sveriges alla län tillsammans med drottning Silvia.

Nu berättar han – i en stor intervju på hovets hemsida – om sin tid som regent.

”Inte bättre förr”

– 40 år är kolossalt många år och så mycket har hänt. Vid trontillträdet var jag förhållandevis ung, 27 år, och då ser man världen med en 27-årings erfarenhet. Nu, efter 40 år, så har jag en viss erfarenhetsbank att ta utav. Och omvärlden har förändrats på många plan, på flera olika sätt; i ens närhet med den närmsta familjekretsen, i Sverige och i världen. Det sägs ibland lite skämtsamt att allt var bättre förr, men så är det ju inte, säger kungen.

Han berättar också om det enda rådet han fick från sin farfar.

– Någon gång, när jag var i tjugoårsåldern sa min farfar till mig: ”se på livet med viss humor”. Självklart bemöter jag både personer och situationer seriöst. Det handlar om att ibland kunna ta fram livets positiva och humoristiska sidor. Det var hans sätt att säga att uppdraget inte är så tungt som han kanske var rädd att jag skulle uppleva det.

Berättar om sin oro

På frågan om hur det ständigt är att behöva fundera över vad han säger svarar kungen.

– Ja, jag har ju inte alltid lyckats så bra på den punkten, men skämt åsido, det kanske är något vi alla borde fundera över: vad vi säger, i vilken situation, till vem och så vidare. 

Kungen blickar också framtid i intervjun – och berätta om sin oro om kommande utmaningar.

– Jag ser framåt med stor optimism, men också med viss oro. Det är oerhört spännande och hoppfullt med den tekniska utvecklingen som ger stora möjligheter för mänskligheten i framtiden. Min oro gäller miljöfrågorna och den stora utmaningen att lämna vår sårbara planet i ett gott skick till kommande generationer. 

Publicerad: