Köttskandalen: häst i andra produkter

avEmmelie Wallroth, Martin Nilsson

Men ingen polisanmälan att vänta mot leverantörer

Härvan kring hästkött i livsmedelsprodukter fortsätter att växa.

Från länder i Europa rapporteras nu förekomst av hästkött i allt fler produkter.

Samtidigt backar Livsmedelsverket från tidigare uttalanden om polisanmälningar mot svenska leverantörer.

Idag hade Livsmedelsverket krismöte med representanter från livsmedelsbranschen - men några raka svar kom inte fram.

Den polisanmälan myndigheten tidigare talat om har inte tagits vidare, meddelade generaldirektör Inger Andersson.

– Det är inte vad vi prioriterar nu. Polisanmälan finns där, men vi måste ha mer underlag och information. Nu prioriterar vi att produkterna kommer bort från marknaden, säger hon. 

– När det gäller just hästköttet så finns det ingen risk till oro. Det allvarliga är att konsumenten har blivit lurad, säger Inger Andersson.

Häst i fler produkter

Samtidigt kommer rapporter från England om hästkött i ytterligare produkter från den franska leverantören Comigel. Färdiglagad Spagetti Bolognese hos matföretaget Tesco har visat sig innehålla upp till 60 procent häst-DNA.

– Jag kollade det i eftermiddags och vi har inte importerat just den produkten, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

Inte heller hos Findus ska produkten finnas i Sverige.

– Det är ingenting som berör Findus i Sverige, vi har bara köpt in lasagne från Comigel, säger Henrik Nyberg, nordisk produktdirektör på Findus.

"Det kommer att upptäckas"

Tillsammans med Livsmedelsverket ska nu företagen undersöka och artbestämma importerat kött genom stickprovskontroller.

– Alla stora företag kommer att kontrollera och artbestämma. Det är ingenting som har gjorts systematiskt, så finns det hästkött i fler produkter kommer det att upptäckas. Vi kommer även att kontrollera produkter från andra leverantörer, säger Marie Söderqvist, VD på Livsmedelsföretagen och en av deltagarna på dagens krismöte.

Upp till 100 procent hästkött

Findus drog tidigare i veckan tillbaka nötköttlasagne från butiker i Frankrike och Storbritannien, och tester visade att mellan 60-100 procent av köttet kom från häst.

16 länder uppges vara drabbade och under dagen meddelade grossisten Martin och Servera att man dragit tillbaka lasagne från flera svenska skolor på grund av misstänkt hästkött.

Förbereder stämning

Den franska underleverantören Comigels samarbetspartner Spanghero förbereder sig nu tillsammans med Findus på att stämma den ansvariga underleverantören i Rumänien som uppges vara skyldig till matfusket.