SD-politikerns hästkritik upprör

avJohan Wikén

1 av 2 | Foto: SD Östhammar
SD-politikern Mikael Rahm

SD-politikern Mikael Rahm kritiserade ridsporten.

Nu möter han själv hård kritik – från OS-silvermedaljören Rolf-Göran Bengtsson.

– Jag kan ju säga så här: att han kan testa att sätta sig på en häst så kan vi prata sen, säger ryttaren till Nyheter24.

Hästbråket startade i går kväll då Mikael Rahm, Sverigedemokraternas ordförande i Östhammar, skrev ett inlägg på partiets officiella hemsida.

I texten gick han hårt åt ridsporten.

”Idrott eller lagsport där det krävs fysiska insatser kan jag acceptera som idrott. Fotboll, innebandy m.fl. där vi pratar om fysiskt idrottsutövning inkluderas, men definitivt inte ridning”, står det i Mikael Rahms inlägg, som uppmärksammades på hemsidan Inte rasist men.

"Något fjantigt genusperspektiv"

Upprinnelsen är en artikel i UNT där miljöpartisten Kerstin Dreborg jämförde fördelningen av idrottsstöd mellan kvinnodominerade ridningen och mansdominerade ishockeyn.

Mikael Rahm upprördes av faktumet att hon inkluderade ridsport som en idrott.

”Nu verkar någon dam från miljöpartiet blandat sig i hela debatten och givetvis kopplar man på något fjantigt genusperspektiv”, skriver SD-ordföranden och fortsätter lite längre ner:

”Visst är det så att fler tjejer och kvinnor håller på med ridning än killar, men det är ingen idrott, lagsport eller kräver fysiska prestationer. Vad sägs om rally, schack, boule, dataspel eller bridge? Är det idrotter eller sporter?” frågar sig Mikael Rahm.

Anrell ändrade uppfattning

Ryttaren Rolf-Göran Bengtsson håller inte alls med.

– Vi hade den här diskussionen med Anrell, sen satte han sig på en häst och då ändrade han uppfattning, säger han till Nyheter24.

Före detta Aftonbladetmedarbetaren Lasse Anrell kritiserade ridsporten hårt efter att Rolf-Göran Bengtsson vunnit Jerringpriset.

Lasse Anrell tvingades upp på en hästrygg – och drog tillbaka sin kritik.

Aftonbladet har försökt nå Mikael Rahm under eftermiddagen utan att lyckas.