Turkiet går in med trupper i Syrien

Av: Ida Gustafsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s utrikesminister Hilary Clinton: Situationen är mycket farlig

1 av 2 | Foto: Reuters
Röken från granatattacken från den syriska sidan låg tät över byn Akcakale tidigare idag. Minst fem personer dog.

Turkiet kommer att gå in med trupper över gränsen till Syrien.

Men åtgärden är inte tänkt att trappa upp konflikten mellan länderna.

– Turkiet har inget intresse av att inleda ett krig mot Syrien, skriver en rådgivare till premiärminister Recep Tayyip Erdogan på Twitter.

Turkiska regeringen har fått ett tillfälligt klartecken på att gå in med trupper i Syrien.

Men åtgärden är avsedd att försvara det turkiska gränsområdet menar menar Turkiets vice premiärminister:

– Beslutet är inte en krigsförklaring, det har avskräckande kvaliteter.

Det turkiska parlamentet röstade 320-120 till fördel för förslaget att myndigheter skulle få rätt att skicka militära trupper över gränsen.

Angreppet från Syrien i onsdags innebär ett allvarligt hot för Turkiets säkerhet, argumenterar regeringen enligt Reuters. Informationen kommer från ett brev som skickats till parlamentet.

Turkiska säkerhetskällor säger till Reuters att artilleribeskjutning fortsätter mot Tal Abyad-området, cirka en mil in i Syrien vid den centrala delen av den över 50 mil långa landgränsen mellan de två länderna.

Kräver åtgärder

Turkiet som anser att sin territoriella integritet är hotad har i ett kravbrev bett FN:s säkerhetsråd för att vidta åtgärder och stoppa Syriens attacker mot turkiska mål.

FN-diplomater hoppas att rådet kan göra ett uttalande där attacken fördöms, men någon mer bindande åtgärd står inte att vänta. I fråga om Syrienkrisen har säkerhetsrådet nått ett dödläge.

En syrisk granat som krävde fem turkiska dödsoffer, bland dem en kvinna och hennes tre barn, ledde på onsdagen till febril diplomatisk aktivitet med möten i Nato och FN. Beskedet om militär vedergällning gavs i ett uttalande i går från premiärminister Recep Tayyip Erdogans kansli.

Nato och USA fördömde i går den syriska granatattacken. En Nato-talesman sa att militäralliansen, som Turkiet ingår i, följer utvecklingen noggrant och Nato:s medlemsländer kallades till överläggningar samma kväll.

"Mycket farlig"

USA:s utrikesminister Hillary Clinton bedömde situationen som "mycket farlig".

– Vi är upprörda över att syrierna har skjutit över gränsen, och vi beklagar förlusten av liv på den turkiska sidan av gränsen, sa Hilary Clinton på en pressträff i Washington.

Turkiet underrättade även till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och det internationella Syriensändebudet Lakhmar Ibrahim om granatbeskjutningen.

Ban uppmanade den syriska regeringen att respektera sina grannländers territoriella integritet och varnade för att den 18 månader långa konflikten i Syrien allt mer drabbar andra länder i regionen.

Publicerad: