Evakueringen inför superstormen har börjat

Kraftigt regn väntas redan under söndagen på USA:s östkust

Den amerikanska östkusten bävar inför superstormen Sandy.

Katastroftillstånd är utlyst och invånarna uppmanas hamstra mat och förnödenheter.

Redan i natt flydde de första sina hem och på söndag väntas häftiga regnoväder.

Delaware påbörjade klockan 02.00 natten mot söndag massevakueringen av samhällen längs kusten eftersom kraftiga regnoväder väntas dra in redan under dagen. Men det väntas bara vara en försmak på när Sandys fulla kraft når östkusten på måndag och tisdag.

Katastroftillstånd är utlyst i Connecticut, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, Virginia och Washington, D.C.

– Snälla ta det på samma allvar som vi gör, säger Connecticuts guvernör Dannel Malloy till AP.

Vill stänga tunnelbanan

I New Jersey stängs statens kasinon i helgen och i New York vill guvernören stänga tunnelbanan av rädsla för översvämningar, skriver AP. Redan på söndagen stängs alla stadens offentliga parker på order av borgmästare Bloomberg.

– Det här är en farlig storm som kan orsaka stor skada, säger han skriver Reuters.

Superstormen Sandy fruktas bli en så kallad ”perfekt storm” och beskrivs som ett unikt fenomen. Kraften i ovädret väntas bli så förödande på grund av att när Sandy slår till så ska den enligt meteorologerna slå sig samman med två vinterstormar, skriver AP.

Meteorologer varnar en "Frankenstorm". Precis som Frankensteins monster skulle ovädret vara sammansatt av delar från olika håll.

– Det kommer att bli en utmaning till storm, säger Craig Fugate, administratör på den amerikanska katastrofmyndigheten FEMA skriver TT.

Och det är inte bara kusten som kommer drabbas.

”Hybridstormen” kan enligt amerikanska väderinstitut få effekter som går 1 300 kilometer inåt landet.

– Det här är inte bara ett hot mot kusten, det rör ett väldigt stort område, säger Craig Fugate till AP.

– Vi räknar med att mer än 50-60 miljoner människor kommer beröras, säger Louis Uccelline, chef för prognoserna på National Oceanic and Atmosperic Administration till AP.

”Är skrämmande”

Makarna Alice och Giovanni Stockton Rossi packade under lördagen ihop sina saker för att evakuera. Deras hem ligger i ett område där evakuering är rekommenderad men frivillig. För paret var det dock ingen tvekan om att de ville lämna hemmet på kusten.

– Det är riktigt skrämmande, säger Alice Stockton-Rossi till AP.

Hon oroade sig för att många kanske inte skulle ta hotet på allvar eftersom de hela tiden matas med att ”ovädret kommer”.

– Människor kanske inte lyssnar på grund av alla falska alarm och inte lyssnar när det verkligen gäller. Den här gången kan vara DEN gången, säger Alice till AP.

New Jerseys guvernör Chris Christie som avbröt sin närvaro under Mitt Romneys presidentkampanj var inne på samma linje.

– Jag kan vara lika cynisk som alla andra. Men när stormen kommer och den är så kraftfull som de förutspår så kommer du att önska att du inte hade varit så cynisk, säger han till AP.

Även Mitt Romney och president Barack Obama har påverkats av stormen. Romney har ställt in ett valmöte på söndagen i Virginia Beach i delstaten Virginia, och Obamas vicepresident Joe Biden fick göra detsamma under lördagen, skriver AP.

Obama har ställt in två möten i valkampanjen för att i stället följa med utvecklingen runt orkanen Sandy, meddelade Vita huset på lördagskvällen.

Obama återvänder från Youngstown i Ohio till Washington och ställer in framträdanden i norra Virginia och Colorado Springs.

Det kan bli ytterligare förändringar i presidents program enligt beskedet från Vita huset.

Människor bunkrar mat

Många av invånarna i de berörda delarna hade börjat förbereda sig på ett långvarigt oväder, i många affärer gapade hyllorna tomma när människor bunkrat upp med förnödenheter som vatten, mat och batterier.

Anne Hargrove från Alexandria i Virginia bunkrade förnödenheter redan under fredagen men möttes redan då på flera håll av affärer som hade slut på en del viktiga saker.

– Anledningen till att jag gjorde det då var att jag visste att om jag hade väntat till i dag hade jag tvingats åka långt för att hitta affärer som fortfarande hade det jag behövde, säger hon till CNN.

Katastrofmyndigheten i USA har förberett sig på att dela ut förnödenheter och utföra räddningsuppdrag.

– Känn till riskerna, ha en plan och var förberedd, säger FEMA:s Chris Fugate till USA Today.

Publisert: