S-kongressen 2013

Kongressen överens om vinstkompromiss

Av: 

Pär Karlsson

Josefin Westin

Anette Holmqvist

NYHETER

Nya förslaget hyllas av LO - kritiserades av ombud

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och partisekreteraren Carin Jämtin: Överens.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och partisekreteraren Carin Jämtin: Överens.

GÖTEBORG. Det satt mycket hårt inne – men nu är en kompromiss i den kontroversiella frågan om vinster i välfärden klar på S-kongressen.

Ombuden röstade med klar majoritet igenom beslutet i kväll.

– Jag är väldigt nöjd med att vi har haft bra diskussioner i en viktig valfråga, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Allt blev helt klart strax efter 20-tiden på kvällen. Kongressen röstade igenom partistyrelsens kompromissförslag med en klar majoritet.

Efteråt följde applåder.

Manglingen i frågan har pågått sedan i går kväll och in på morgonen för att hitta en lösning som alla kunde ställa sig bakom. Vinster i välfärden har sett som den stora ödesfrågan för Stefan Löfven att lösa på sin första kongress som partiledare.

Heta känslor i partiet

Frågan har förföljt partiledaren ändå sedan han valdes förra året. I höstas presenterade Löfven sitt och partistyrelsens förslag. Men trots det har de heta känslorna inte lagt sig i partiet. De senaste månaderna har de mer vinstkritiska ombuden kampanjat hårt för tuffare skrivningar.

Som Aftonbladet tidigare berättat så har man haft mycket svårt att komma överens då partiledningen hade missbedömt stödet för sin linje - som många i partiet tyckte var för vek.

I temagrupperna under S-kongressen har tonen även stundtals varit hård och tidigare förslag till kompromisskrivningar har förkastats av de mer vinstkritiska ombuden.

Efter i kväll skrivs vinstfrågan in som en del i partiets "Framtidskontrakt" - partiets dokument för prioriterade frågor under den kommande mandatperioden. När förslaget presenterades tidigare i dag sa partisekreterare Carin Jämtin:

– Vi är nöjda med det förslag vi kommit fram till. Vi har skärpt skrivningarna om kommunerna, säger Carin Jämtin.

Vinst ska inte styra

Däremot erkände hon att budskapet är detsamma:

–  Jag skulle inte säga att det är några egentliga skillnader i innehållet. Det förtydligar om att vinst inte ska vara drivkraften och om att vi måste diskutera kvalitén på olika sätt.

I kompromissförslaget har i stället vissa formuleringar ändrats. Vinst i välfärden ska begränsas avsevärd.

Tydligare är att just vinstintresset inte får vara styrande i välfärden. Det är ett steg mot LO:s linje som man presenterade i januari och som bland annat innehåller en "non-profitprincip".

I de nya delarna står bland annat: "För att motverka att vinstintresset sätts före kvaliteten och för att upprätthålla välfärdssektorns framtida legitimitet krävs att möjligheterna för riskkapitalister och andra aktörer att plocka ut privata vinster, och att göra andra former av värdeöverföringar från välfärdssektorn, avsevärt begränsas.".

Ordning och reda

Men även kommunernas inflytande över välfärdsfrågorna stärks.

”Lagen om valfrihet ska inte vara obligatorisk, bör dessutom förändras så att fri etablering inte längre är möjlig. Kommuner och landsting avgör om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart nonprofitaktörer”.

I en ny punkt skriver man också att nationella kvalitetslagar ska införas för ordning och reda. Men man tar också upp skolfrågan och skriver att ”det krävs att kommunerna som är ansvariga för skolan får möjlighet att aktivt planera när och var nya skolor ska etableras”.

Välkomnas av LO

LO, som engagerat sig hårt i frågan, välkomnar det nya kompromissförslaget.

– Man gör nu ytterligare förändringar och tydliggör att man står upp för att begränsa vinsterna. Man inför etableringskontroll för skolor - ett steg helt i rätt riktning. Det är inte helt i linje med vad vi gick fram med totalt, men det är ett rejält steg framåt mot det bättre, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Baudin hyllar hur S partiledning har skött frågan.

– Nu finns det ett politiskt parti som står upp för välfärden och medborgarna, inte för vinstintresset och marknaden. Nu är medborgarna i fokus. Vårt förslag är mer långtgående, men det här är väldigt bra. Man har förflyttat sina positioner och det skickar en bra signal till svenska folket.

Enligt källor som Aftonbladet talat med är dock en del av ombuden som stöttade partistyrelsens ursprungliga linje missnöjda och anser att partiledningen la sig alltför lätt.

– Man menar att den linjen hade vunnit om man hade låtit det gå till omröstning utan kompromiss, säger en källa.

Vårdföretagarna allt annat än nöjda

Allt annat än nöjda är också Vårdföretagarna, som företräder 2 000 privata medlemsföretag.

– Förslaget är det allvarligaste hotet mot valfriheten på många år. Kompromissen är verkligen ingen förbättring jämfört med det tidigare förslaget som även det var väldigt allvarligt, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Man vänder sig framför allt emot att kommuner och landsting får mer inflytande.

– Man öppnar för kommuner och landsting att begränsa och stänga ned möjligheten för företag att verka. Har man lyssnat på debatten så kunde man tänka sig att det kunde blivit värre, men det här är illa nog. Kommunpolitiker kan på godtyckliga grunder stänga ned välfärd. Vi gillar hårda kvalitetskrav som är lika för alla aktörer, men nu släpper Stefan Löfven makten till kommunpolitiker och ingen vet vad som händer, säger Tenelius.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

S-kongressen 2013

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen 2013

Socialdemokraterna