Högskoleprovet

Så får du full pott på högskoleprovet

Av: 

Andreas Lindman

NYHETER

I april skriver 70 000 svenskar högskoleprovet.

Nu kan du maximera dina chanser till att få till ett så bra resultat som möjligt.

– Det handlar mer om taktik än kunskap, säger Albin Stööp, författare till boken "Så får du full pott på högskoleprovet".

Den nya instruktionsboken handlar om hur man kan maximera sina chanser att få ut bästa resultat på högskoleprovet med en blandning av tips, övningar, lösningstekniker och frågeexpempel. Boken är baserad på intervjuer med personer som har fått 2.0 på provet.

Mer taktik än kunskap

Det är inte många som lyckas skriva högskoleprovet felfritt  – bara 0,7 procent av de som skriver får full pott. Enligt författaren Albin Stööp handlar det dock mer om taktik än om kunskap för att sätta alla poäng.

– Det är det som boken avhandlar. Hur man taktiskt löser provet på bästa sätt utan att köra fast och göra tankevurpor, säger han.

Enligt Albin är det vanligt att köra fast på läsförståelse-uppgifterna, där man ska svara på frågor utifrån texter på svenska och engelska.

– Det kan vara bra att börja med att läsa frågorna för att ta reda på vad du ska leta efter. Många gör dock felet att de börjar leta och fokusera på små delar av texten. Man slösar då tid på att söka efter svar istället för att förstå svaret, säger Albin.

Dela upp ord

På delen som handlar om ordförståelse menar Albin att det finns ett väldigt enkelt sätt att lösa uppgifterna. Knepet är att dela upp orden i flera delar.

– Då kan man oftast lista ut vad som är rätt svar utifrån de alternativ man har att välja på.

I boken finns därför ordlistor med prefix och suffix samt latinska ord som är bra att kunna.

Albin själv har bara skrivit högskoleprovet en gång, men har planer på att skriva det igen i höst. Han tänker då sätta extra press på sig själv genom att publicera resultatet för allmän beskådan.

– Jag är övertygad om att jag kommer att få full pott, så det är upp till bevis då, säger han.

Här är Albins tre tips för att få 2,0:

Gör tidigare prov.

Det absolut bästa tipset är att göra tidigare prov. Ladda ner och skriv provet under press så du vet vilka delar du är bra på. Det är väldigt bra om man kan identifiera var man brister och kan prioritera det viktigaste.

Repetera matematik A och matematik B.

Man kan gå in och kolla vilka moment som de kurserna avhandlar och sedan leta upp passande uppgifter, alternativt låna en bok från gymnasiet. Många går i fällan när de tror att matematiken från gymnasiet sitter kvar i huvudet.

Träna på att läsa tyngre texter.

Detta är bra både för läsdelen och orddelen. Många kan fastna på läsdelen och läsa samma mening om och om igen. Bra tips på övningstexter är facktidningar, exempelvis Dagens Medicin. För den engelska delen är New York Times ett klassiskt tips. Det är lagom tyngd i de texterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Högskoleprovet