Så minns vi 2012

Snömannen utanför Umeå blev världskänd efter att ha överlevt på lite snö i två månader, kapten Ynkrygg ”snubblade” ner i livbåten efter att ha satt sitt fartyg på grund och nyblivne pappa Daniels känslor var ”all over the place”.

Här är 25 av årets bästa, viktigaste, roligaste och mest lästa artiklar – 25 artiklar du inte får missa från 2012:

UTØYA – ETT ÅR SENARE.

Ett år efter massakern på Utøya reste Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt genom Norge och träffade överlevarna igen för att berätta om den 22 juli och vad som hände sedan. Reportaget griper tag. Och vägrar släppa.

I november belönades Carina Bergfeldt med stora journalistpriset för reportaget ”Utøya – ett år senare”.

SNÖMANNEN.

De två skoterförarna trodde att den översnöade bilen var skrot. Plötsligt såg de något röra sig där inne. I bilen låg en utmärglad 44-årig man. Han sa att han inte hade ätit mer än lite snö på två månader. Det var början på den osannolika och mystiska historien om 44-åringen som blev världskänd som ”Snömannen”.

VANSINNESHOPPET.

Världen höll andan. Extremhopparen Felix Baumgartner, 43, kastade sig ut från 39 kilometers höjd, kom upp i en fart på över 1 100 kilometer i timmen och sprängde ljudvallen. Det livsfarliga hoppet sändes live på Aftonbladet och över 270 000 människor följde reportern Mira Micics direktrapportering och läste artiklarna och tv-klippet.

Ö-RÅDET.

Det blev 302 dagar fyllda av skandaler och grodor; allt från en flickvän som visade sig vara dömd bedragare till fusk med bidraget till bostaden. Den 21 januari tvingades Juholt avgå som partiledare – efter en hemlig ö-rådsliknande omröstning i VU.

WHITNEY HOUSTONS DÖD.

Klockan var efter ett på natten lördag 11 februari när reportern Nivette Dawod fick tipset: Whitney Houston är död. Några minuter senare gick telefonerna varma på redaktionen. Läsarna ville veta om vi hört något, om det var sant. Strax efter klockan två var det bekräftat och Aftonbladet kunde som första svenska tidning publicera nyheten online: Världsstjärnan var död.

HELVETET PÅ JORDEN.

Hundratals människor dödades i Syrien varje vecka. I brödkön. I fronten. I sina hem. Aftonbladets Staffan Lindberg och Jerker Ivarsson besökte sjukhuset i Aleppo – där människor förblödde framför deras ögon.

ANNA BLEV HAGAMANNENS OFFER.

I Sverige anmäls 18 våldtäkter varje dag. Efter sju år läker Anna fortfarande. Ärret sitter djupt efter natten när Hagamannen överföll henne på Tegbron, våldtog henne och bet av hennes öra innan han försökte döda henne. Nu vill hon berätta för att hjälpa andra förstå hur en våldtäkt skadar en människa.

USA-VALET.

Det var en rysare in i det sista. Men tidigt på morgonen den 6 november gick Barack Obama upp på scenen tillsammans med sin familj till publikens öronbedövande jubel. ”Vi kommer att fortsätta framåt, tack vare er”, sa presidenten i sitt segertal.

SD-SKANDALEN.

Partikamraterna Kent Ekroth, Erik Almqvist och Christian Westling beväpnade sig med järnrör och Westling kallade folk de mötte ”babbe”, ”hora” och ”blatte-lover”. Allt fångades på en film som läcktes ut. Skandalen blev ett faktum.

ALL OVER THE PLACE.

23 februari kl 07.00. Sveriges splitternya prinsessa vilar på sin mammas bröst medan pappa Daniel möter media i sjukhusets aula. Rösten brister nästan när han säger: ”Mina känslor är lite... all over the place”.

ÄNTLIGEN FRIA ATT BERÄTTA.

I 438 dagar satt Martin Schibbye och Johan Persson fängslade i Etiopien. Den 14 september landade de på Arlanda. Martin fick kyssa sin fru på svensk mark. De var äntligen fria att berätta.

DROGERNA BLEV DERAS SÖNDERFALL.

De levde ett liv i lyx och var ett av världens rikaste par. Men bakom fasaden gömde sig en annan bild av paret. I juli hittades Eva Rausings svårt förmultnade kropp, gömd under högar av kläder, lakan och sopsäckar ihoptejpade med gaffatejp, i sitt hem i exklusiva London-stadsdelen Belgravia efter att polisen gripit maken för droginnehav.

GABRIELLA: ”JAG TRÄFFADE EN KILLE”.

Historien om försvunna Gabriella engagerade landet. När 25-åringen inte kom hem efter semesterresan till Egypten efterlystes hon internationellt.  Men ingen hade gjort henne illa. När Aftonbladet hittade henne i Sharm el-Sheikh några dagar senare sa hon att hon hade träffat en kille och glömt höra av sig. Men allt var en lögn.

”SPÅRRÅNAREN”.

Det är ett av de mest omtalade brotten 2012. Johnny, 38, föll ner på spåret för att sedan rånas och lämnades åt sitt öde. Hela Sverige upprördes över bilderna och händelsen blev en världsnyhet.

”TIHI”.

Med en enorm diamantring i miljonklassen på fingret tillkännagav Madeleine sin förlovning med Chris. Men det var inte parets kärleksförklaringar eller Silvias svärmorsdröms-kommentar som blev den stora snackisen – utan prinsessans lyckligt fnittrande ”tihi”.

STORMEN SANDY.

Det liknade scener ur en klassisk undergångsfilm. Stora delar av Manhattan släcktes ner och översvämmades, mängder av människor blev av med sina hem och 113 personer dog bara i USA när stormen Sandy slog in över östkusten.

KAPTEN YNKRYGG.

Han blev Italiens mest hånade man. Francesco Schettino avvek från rutten för att passagerarna skulle få vinka till de boende på en ö. Då gick Costa Concordia på grund, 32 människor dog. Bara några timmar tidigare ska en passagerare ha sett honom dela en flaska vin med sin älskarinna. ”Herregud, vad har jag ställt till med”, sa kaptenen själv innan han övergav skeppet och satte sig i en livbåt. Hans egen förklaring: ”Jag snubblade”.

TRISSBRÅKET.

Plötsligt hände det – Sedan blev livet ett helvete. Marie-Louise och hennes dotter Terecia hamnade i en bitter familjefejd om vem som egentligen köpt Trisslotten som gav miljonvinsten. Striden slutade i domstol. De två kom till en uppgörelse. Men mor och dotter ville inte ens se varandra i ögonen. Och efteråt bestämde sig sonen och brodern att han aldrig skulle prata med sin syster igen.

”MOBBNINGEN TOG LARS LIV”.

Lars Persson hade jobbat som socialsekreterare i 27 år när han fick en ny chef. Han började känna sig mobbad av chefen. Blev allt mer deprimerad. Till slut tog Lars sitt liv.

Lars livsöde väckte starka reaktioner bland Aftonbladets läsare. Många hörde av sig om sina egna erfarenheter. När de läst om Lars kunde de till slut berätta om vad de själva varit med om.

"DET ÄR MIN SEXBUNKER".

Mitt i skogen upptäckte två fiskare en sexbunker med dildos, rep och handfängsel. En anmälan gjordes till polisen. Två dagar senare hörde en småbarnsmamma av sig till Aftonbladet.

– Bunkern är en av mina heliga platser, berättade hon.

EXPERTREAN – ”EN BLUFF”.

Efter flera år av stora förluster gick hemelktronikkedjan Expert i konkurs i september. Några dagar senare startade slutrean. Folk köade i flera timmar över hela Sverige. Men för många blev rean en stor besvikelse. Butiker var tomma på varor redan när de öppnade på morgonen. Snart kom anklagelserna: Rean var en bluff.

KUNGASKANDALEN.

”Kungen gillade att smaska runt med både sushi och prinsesstårtor”. Svallet efter skandalboken ”Den motvillige monarken” hade knappt lagt sig när den utpekade älskarinnan Camilla Henemark kom med sin egen bok. Och kungen fick fortsätta vända blad – även under 2012.

BRUNNBERGS HAVERI.

Häktesvakten Karen Gebreab mördades brutalt på sin arbetsplats. Då skyllde skådespelaren Ulf Brunnberg allt på – feminismen.

EN RIKTIG HJÄLTE.

Tjock svart rök bolmade ut från huset och på gården stod en mamma och skrek förtvivlat. I fönstret två våningar ovanför bankade en liten flicka på glasrutan. Carolina, 24, tvekade inte. Hon kastade sig uppför stuprännan och räddade 4-åriga Nellies liv. Carolina Sandell är Svenska Hjältars Skyddsängel 2012.

STÅLMANNEN SÄGER UPP SIG.

Efter 60 år knäcktes Stålmannen. Men inte av kryptonit – utan av den digitala mediavärlden. 2012 blev året när Clark Kent sa upp sig från Daily Planet för att bli bloggare.

AFTONBLADET

Publisert: