Sexskandal bakom påvens avgång

avIda Gustafsson

1 av 2 | Foto: AP

Påven avgick på grund av homosexskandaler.

Uppgifter som läckt från en hemlig rapport beskriver hur Vatikanens män träffas på bastuklubbar.

– Vi kommer varken bekräfta eller dementera, säger Francesco Lombardi, Vatikanens talesperson till The Guardian.

Rapporten är läderinbunden i två röda pärmar på totalt 300 sidor. Och innehållet tros ligga bakom påvens oväntade avgång.

När påven Benedictus fick läsa dessa den 17 december fattade han sitt beslutet att avgå.

Homosexuellt nätverk

Förra året tillsatte påven Benedictus en kardinalutredning för att undersöka den så kallade Vatileaks, som visade på utbredd korruption i Vatikanstaten.

Förutom muthärvan kunde kardinalerna kartlägga flertalet nätverk av tjänstemän som utsatts för utpressning, skriver The Guardian.

Enligt La Repubblica har de i sin rapport beskrivit ett antal grupperingar bland tjänstemännen kring påven.

Medlemmarna i en av dem har enligt tidningen ”förenats av sexuell läggning”.

– Det rör sig om ett nonchalerande av det sjätte och sjunde budet, säger en källa nära kardinalerna som skrivit rapporten till La Repubblica.

Träffas i bastu

Det sjunde budet är att man inte ska stjäla. Det sjätte är att man inte ska göra något okyskt eller begå äktenskapsbrott. Och i katolska kyrkan innefattar detta även homosexuella handlingar.

I rapporten pekas ett flertal platser i och omkring Rom ut som mötesplatser för männen.

De ska ha träffats i en villa utanför huvudstaden, i en bastu i en av Roms förorter, en skönhetssalong, samt ett residens som tidigare tillhört den italienska ärkebiskopen.

I ett citat från utredningen skriver La Repubblica att några av Vatikanens tjänstemän även har varit föremål för ”yttre påverkan” av personer utanför kyrkan.

”Falska nyheter”

Och enligt tidningen är detta ett tydligt bevis på att påvens män varit utsatta för utpressning.

– Varken kardinalernas utredningsgrupp eller jag kommer vare sig bekräfta eller dementera vad som har sagts i detta ärende. Låt var och och en anta hans eller hennes ansvar. Vi kommer inte följa upp de observationer som har gjorts här, säger Francesco Lombardi, Vatikanens talesperson.

Vatikanen menar att det rör sig om ryktesspridning inför arbetet med att tillsätta en ny påve.

– Det är beklagligt att nu när vi närmar oss konklaven. Det finns en utbredd spridning av ofta falska, onkontrollerbara eller helt felaktiga nyheter som orsakar allvarliga skador på personer och institutioner, skriver Vatikanens sekretariat i ett uttalande i dag. 

Vatikanen fördömer inte homosexualitet. Men kyrkan menar att sex mellan samkönade är fel.

Den avgående påven Benedictus har under sitt ämbete förhindrat att sexuellt aktiva homosexuella män från att studera till präst.