Redo avslöja namnet

Fick frågan att mörda statsministern – nu kan Johan tänka sig att berätta vem polisen är

Företagsledaren Johan är beredd att ge utredarna namnet på polisen som bad honom skjuta Olof ­Palme – om de kontaktar honom.

– Känner jag förtroende för att de vill lyssna på mig så ska jag prata med dem, säger Johan.

Aftonbladet avslöjade i går att företagsledaren och vapenexperten Johan ett par månader före mordet på Palme ska ha blivit tillfrågad om han ville skjuta statsministern. Frågan ställdes av en polisman, känd för sina högerextrema åsikter.

”För luddigt”

Enligt kriminologen Leif GW Persson har en mängd uppgifter liknande Johans kommit in till Palmeutredarna genom åren.

– Det har exempelvis rört personer som omgivningen hört säga ”jag ska döda Palme” strax innan mordet, och det har handlat om allt från rörmokare och restaurangägare till poliser. Det finns massor av tips om poliser i utredningen.

Därför anser han inte Johans uppgifter vara särskilt intressanta som de nu presenteras.

– Det är alldeles för ­abstrakt och luddigt. Han vill inte säga vem polis­mannen är. Den självklara ursprungsfrågan är: Vad ­heter han som bad honom göra det? Då kan man höra honom om varför han ställde frågan och vad den här polismannen gjorde vid den här tidpunkten. Det är frågor som måste ställas innan det går att ge det här något annat än en axelryckning.

Och nu säger Johan, vars uppgifter två år efter mordet avfärdades av en polis i Palmeutredningen, att han är beredd att berätta det han vet om Palmeutredarna hör av sig – vilket de ännu inte har gjort.

GW ställer krav

– Skulle jag känna förtroende för att de vill lyssna på mig utifrån en seriös utgångspunkt, utan förutfattade meningar, så skulle jag prata med dem.

Innebär det då att du skulle tala om polis­mannens namn för dem?

– Ja, naturligtvis.

Leif GW Perssons krav att Johan måste avslöja polismannens identitet innan hans uppgifter kan tas på allvar ställer han sig frågande till.

– Jag vet inte hur jag ska kommentera det, det är ju ingen i Palmeutredningen som har frågat mig. Jag kan ju inte gärna berätta det via Leif GW Persson.

Trots att Johan nu ­kommer med nya uppgifter har han inget större hopp om att det kommer att bidra till mordgåtans lösning.

– Jag hoppas faktiskt ingenting, för jag bryr mig inte så mycket om det. Från första början har ju polisen skött det här på ett sätt som inte inger förtroende.

”Pågående utredning”

Har du en önskan om att mordet klaras upp?

– Ja, jag tycker absolut att en sådan nationell händelse ska klaras upp. Jag har en sådan önskan, men känner ingen optimism om att det kommer att ske.

Sara Kvarnström på Rikskriminalpolisen är pres­sekreterare åt Palmegruppen. Hon har hört sig för och meddelar att ingen från Palmegruppen är intresserad av att kommentera ­Johans uppgifter.

– Det är en pågående utredning och det råder förundersökningssekretess.

Trädde fram i Aftonbladet

Aftonbladet kunde i går presentera nya uppgifter om det så kallade polisspåret i Palmeutredningen. Företagsledaren och vapenexperten Johan berättade att han fem månader före mordet på Olof Palme åt middag med en polisman – som frågade om han ville skjuta statsministern. Johan har tidigare försökt larma Palmeutredarna om uppgifterna – utan att bli trodd.

– Jag vet att det fanns en poliskonspiration om att skjuta Palme. Jag säger inte att jag tror, utan jag vet, sa han i gårdagens Aftonbladet.

Publisert: