Vårdlöftet "ingen lösning på kort sikt"

Foto: Thomas Johansson/TT
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Arkivbild.
NYHETER

Regeringens nya vårdlöfte kan på längre sikt lösa bemanningskrisen, anser Vårdförbundet.

– Men på kort sikt är det inte lösningen, säger ordföranden Sineva Ribeiro.

14 000 ska anställas i vården de kommande fyra åren, till en kostnad av tio miljarder, lovar statsminister Stefan Löfven (S).

– Det är bra att vårdfrågan äntligen hamnar på agendan, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Hon tror dock inte att det kommer att avhjälpa de långa vårdköerna. Trots satsningar för att fortbilda vårdanställda minskar antalet specialsköterskor, poängterar Ribeiro.

– Det saknas inte sängar och rum, de finns, men de är stängda för att det är brist på professioner, på personal.

Enligt Stefan Löfven måste arbetsgivare organisera så att anställda kan utbilda sig. Vårdförbundet vill att de tvingas till det.

– Chefer har rätt att neka. Min uppmaning sedan tidigare är att lagreglera specialistutbildningstjänster i landsting, regioner och även i kommuner, säger Ribeiro.

Sveriges Kommuner och Landsting slog nyligen fast att rekryteringsutmaningarna kvarstår även om det anställs tiotusentals inom välfärden i stort. De pekar bland annat på möjligheterna till löne- och karriärutveckling.

– Man måste satsa på arbetsmiljö, lönevillkor och inte minst arbetstider. Så att man faktiskt orkar ett helt yrkesliv, det är orsakerna till att många redan efter några år i yrket funderar på att sluta, säger Sineva Ribeiro.