Våldtäktsdömd kvinna skållade medfånge

Av: Mira Micic

Publicerad:

Fick svåra brännskador

En månad efter att 23-åringen börjat avtjäna sitt fängelsestraff för våldtäkt begick hon ett nytt brott.

Kvinnan slängde kokande vatten på en medfånge, som fick svåra brännskador.

Nu har hon dömts till tre års fängelse.

Den 23-åriga kvinnan förekommer tidigare under tio avsnitt i belastningsregistret. I april i år dömdes hon till 2,5 års fängelse för för olaga tvång, utpressning, ringa narkotikabrott samt våldtäkt på en 48-årig tvåbarnspappa, som bjöd henne på fika i sin bostad.

Tillsammans med sin pojkvän misshandlade hon grannen i 15 timmar. Bland annat rispade hon honom med en kniv och hällde tändvätska och lacknafta på mannen. 48-åringen blev utpressad att begå brott och våldtagen med ett föremål.

Mordhotade medfånge

I maj i år började hon avtjäna straffet på kvinnoanstalten Hinseberg. En månad senare begick hon ett grovt brott inne på anstalten och dömdes i veckan till tre års fängelse för grov misshandel.

I rätten berättade en kvinnlig intagen att hon blivit mobbad och trakasserad av fyra andra intagna, bland andra 23-åringen, efter att de smygläst ett av hennes brev. Kort efter det blev hon mordhotad av 23-åringen, och anmälde hotet till personalen. Men personalen tyckte enligt kvinnan inte att det var tillräckligt för att sätta de andra i isoleringen.

Tio dagar senare när kvinnan befann sig i en cell kom 23-åringen plötsligt in. I händerna hade hon en bunke kokande vatten, som hon slängde på henne.

Vårdades för svåra skador

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus där man konstaterade att hon hade andra- och tredjegradens brännskador, och hon fick opereras flera gånger.

Vittnen uppgav i rätten att 23-åringen stod och kokade flera liter vatten i anstaltens kök, kort innan hon gick till attack.

Ytterligare en 23-årig kvinnlig fånge dömdes även hon till tre års fängelse för den grova misshandeln. Bland annat öppnade hon dörren till cellen där offret fanns och rätten bedömde att de två 23-åringarna utförde misshandeln tillsammans.

De döms även betala skadestånd på 30 000 kronor vardera för kränkning.

Publicerad: