Tonårstjejerna försvann – nu slåss de i Syrien

Sabina och Samra försvann spårlöst från sina hem.

Plötsligt dök det upp bilder på Facebook som visade flickorna med beväpnade maskerade män.

Nu tror myndigheterna att tonårstjejerna lurats till Syrien – för att slåss med rebellerna.

Sabina Selimovic, 15, och Samra Kesinovic, 16, försvann från sina hem i Österrikes huvudstad Wien den 10 april och bara kort därefter hittade deras föräldrar spår efter dem på olika sociala medier – med uppgifter om att de tagit sig till Syrien för att slåss med islamistiska rebeller, skriver Daily Mail.

”Döden är vårt mål”

Men föräldrarna tror inte att tjejerna själva skrivit meddelandena. Både de och myndigheter tror i stället att Sabina och Samra lurats till Syrien efter att de börjat besöka en radikal moské. Nu har papporna har åkt till landet för att själva leta efter sina döttrar.

Samtidigt har Interpol efterlyst tjejerna, skriver Al-Arabiya.

På tonårstjejernas Facebooksidor står det att de åkt till Syrien för att gifta sig med varsin rebell och bli "heliga krigare".

– Döden är vårt mål, står det i det senaste meddelandet på Facebook.

Över 150 000 har dött

Österrikiska myndigheter tror att tonårstjejerna befinner sig på ett träningsläger för jihadister och att de redan gift sig med rebeller.

Striderna i Syrien är efter flera års inbördeskrig fortfarande mycket våldsamma. Just nu pågår en blodig regeringsoffensiv i Homs, där upproret startade i mars 2011.

Över 150 000 människor har dött i inbördeskriget, enligt syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. En tredjedel av offren är civila.

 RÄTTELSE: Aftonbladet visade först en bild som sades föreställa en av flickorna men bilden var från februari 2013 och visar en kvinna som slåss för Free Syrian Army. Här kan du läsa mer om den kvinnan. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Publisert: