GW: Ett knepigt ärende

Polisprofessorn tveksam till den ”strategi” utredarna använt

Polisen uppger att de har arbetat efter en ”medveten strategi” för att få in den misstänkte gärningsmannen till polishuset.

Leif GW Persson har svårt att förstå vad det skulle vara för någon strategi.

– Jag kan bara skaka på huvudet åt det, säger han.

Spaningsledaren Caroline Aspinge uppgav efter dagens presskonferens att polisen jobbat på ett särskilt sätt för att få in den misstänkte gärningsmannen till polishuset.

– Vi har jobbat utifrån en medveten strategi sedan det här brottet förövades, säger hon.

Känner inte till strategin

Exakt hur utredarnas strategi ser ut vill Caroline Aspinge inte avslöja men konstaterar att man lyckats knyta ihop säcken och ringa in mannen.

Så pass bra att han angav sig själv.

– Vi gick ut med en vädjan vilket resulterade i en mängd nya vittnen och att den misstänkta gärningsmannen kom in till oss, säger hon.

Polisprofessor Leif GW Persson har inte hört talas om någon sådan strategi tidigare.

– Jag har svårt att se vad det skulle vara bra för. Man får ju titta på de objektiva omständigheterna, men det kommer ju att visa sig så småningom, när allt kommer fram, säger han.

”Ett val att hålla käften”

Leif GW Persson har läst en del om händelsen i Helsingborg och konstaterar att det inte alltid är en fördel när det varit mycket folk i anslutning till brottsplatsen.

– Detta låter som ett knepigt ärende. Det kan ibland vara en fördel om det varit mycket folk vid brottsplatsen, men det kan också vara en nackdel. Visar det sig att det finns filmer från händelsen är det mycket bra bevisning, säger han.

I övrigt uppger han att utredarna får vänta tills den rättsmedicinska undersökningen är klar och de tekniska fynd som gjorts på brottsplatsen har analyserats för att få en klar bild av händelseförloppet.

När det gäller polisens fortsatta förhör med den misstänkte gärningsmannen, och den eventuella ”strategi” som de kan använda sig av, konstaterar han:

– Strategi eller inte, gärningsmannen har ju alltid ett val att hålla käften.

Publisert: