Nyheter

Nya ministern – en abortmotståndare

Av: 

Matilda Rangborg

NYHETER

Nya arbetsmarknadsministern är en tidigare abortmotståndare

Den moderata politikern Elisabeth Svantesson får regeringens tungviktarpost som arbetsmarknadsminister.

Hon har ett förflutet i både rörelsen "Ja till livet" och Livets ord. 

– Jag kan inte svara på varför jag gick med i Livets ord eller varför jag valde att lämna, det är privat. Jag flyttade till Örebro och det bidrog. Men det här har ingenting med mitt nuvarande arbete att göra, säger Sveriges nya arbetsmarknadsminister i en kommentar.

”Allt är inte svart eller vitt”

På frågan om varför hon också varit aktiv i rörelsen Ja till livet som är emot abort, svarar hon så här:

– Jag har med åren lärt mig att allt inte är svart eller vitt, så tänkte jag mer när jag var yngre. I dag står jag bakom den abortlagstiftning som vi har i Sverige i dag.

Under presentationen av sitt nya statsråd väljer statsminister Fredrik Reinfeldt att trycka på Elisabeth Svantessons utbildning, en avhandling  om nyanlända personer som kommer till Sverige, och hur man kan skapa arbete för dem. På frågan hur han ser på arbetsmarknadsministerns vägval tidigare i livet svarar Fredrik Reinfeldt:

”Välkomnar en bred uppfattning”

– Jag har själv lämnat svenska kyrkan, och moderaterna valde att inte delta i kyrkovalet. Men partiet välkomnar ändå en bred uppfattning. Elisabeth har varit lärare inom Livets Ord och har även varit med i Ja till Livet. Vi har pratat om detta. Men det kommer inte att rymmas i hennes portfölj och i det område som hon nu har ansvar för.

Själv är Elisabeth Svantesson märkbart pressad kring alla frågor om hennes bakgrund. Hellre vill hon prata om sitt nya jobb. 

– Jag är både hedrad och glad. Jag tar stafettpinnen och jag tänker springa framåt för att de som står utanför ska få ett jobb. Det är viktigt att betona att det är 200 000 fler i dag än 2006 som har ett arbete.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: