Barack Obama

Så blir Obamas besök i Sverige

Av: 

Pär Karlsson

Josefin Westin

Anette Holmqvist

Barack Obama

NYHETER

Nu börjar programmet för president Obamas besök i Sverige att ta form.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska han både luncha med kungaparet och uppmärksamma Raoul Wallenbergs gärning under dygnet i Stockholm.

Men först ska han samtala om klimat och handel med Fredrik Reinfeldt i enrum.

Det är nu knappt en vecka tills Barack Obama landar på Arlanda med Air Force One. USA:s president har med sig ett gediget följe av säkerhetspersonal och representanter från amerikanska mediabolag som fraktas i flera olika flygplan – i ett av dem den specialbyggda limousinen The Beast.

Klimat och handel på schemat

Enligt vad Aftonbladet erfar anländer Obama vid lunchtid på onsdagen och åker direkt till ett enskilt möte med statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Erik Brattberg, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, följer amerikansk politik på nära håll. Han är stationerad i Washington vid tankesmedjan Center för Transatlantic Relations.

– Högst upp på agendan står frågan om ett frihandelsavtal mellan EU och USA där Sverige ses av Vita Huset som en viktig partner. Annat är Sveriges samarbete med Nato, neddragningen av ISAF-operationen i Afghanistan och kriserna i Mellanöstern, säger Brattberg.

Även frågor som rör klimat- och energi kommer att få stor plats i samtalen mellan Obama och Reinfeldt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Efteråt väntas de båda ledarna visa upp sig för media tillsammans.

På studiebesök

När Barack Obama besöker andra länder brukar han passa på att också göra olika studiebesök. Så blir det även denna gång. Mycket talar för att han i Stockholm ska ta del av forskning kring tekniska lösningar på miljöområdet. Men han väntas också hinna med ett besök för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs gärningar för att rädda judar undan förintelsen.

Enligt TT har USA:s ambassad rekognoserat i den judiska församlingens synagoga i Stockholm och vid Raoul Wallenberg-monumentet i närheten.

– Det är klart att det är välkommet med stöd till den judiska gruppen och särskilt i Malmö. Kopplingen till Raoul Wallenberg är ju då också ganska naturlig. Men det finns även andra grupper som är utsatta och som jag ömmar för, som den romska gruppen i Sverige, säget Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm till TT.

Obamas dag avslutas med en högtidlig middag dit Fredrik Reinfeldt också bjudit in sina nordiska kollegor, statsministrarna i Norge, Danmark och Island samt Finlands president. Middagen kommer, enligt vad Aftonbladet erfar, att hållas i en mycket liten krets.

– De som lär vara med från Sverige, förutom Reinfeldt och några medarbetare, är Carl Bildt, Ewa Björling och Anders Borg, säger en källa till Aftonbladet.

Lunch på Slottet

Runt middagsbordet lär frågor som är gemensamma för de nordiska länderna att diskuteras. Det kan handla om klimatfrågor och situationen i omvärlden.

Enligt Anders Åslund, professor i internationell ekonomi och senior fellow vid Peterson Institute i Washington, är relationerna mellan de nordiska länderna bättre än på länge.

– De nordiska och de baltiska länderna står varandra väldigt nära, oberoende av att det sitter både höger- och vänsterregeringar. Dessutom har de alla en mycket god relation med USA, säger han.

Natten ska Barack Obama spendera på Grand Hotel, enligt en källa inom polisen. Den amerikanska delegationen har tagit hela hotellet i anspråk.

När presidenten har vaknat ska han luncha med kungaparet innan han lämnar Sverige för att resa till G20-mötet i St Petersburg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Barack Obama

ÄMNEN I ARTIKELN

Barack Obama