Polisen misstänker: Ekonomiska motiv bakom strypmordet

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:

NYHETER

Offret drev företag med mordmisstänkt kvinna

Stadshotellet i Västerås.
Foto: JONAS BILBERG
Stadshotellet i Västerås.

2011 åtalades den 51-årige mannen och den 43-åriga kvinnan för skattebrott.

Svea hovrätt friade mannen men dömde kvinnan till fängelse - två år senare sitter kvinnan anhållen igen, nu misstänkt för mord på 51-åringen.

Polisen misstänker ekonomiska motiv bakom det brutala strypmordet.

Det var under kvällen den 6 eller natten mot den 7 juli i somras som polisen misstänker att den 51-årige mannen mördades. Han hittades dagen efter, strypt med ett buntband, på sitt rum på stadshotellet i Västerås. Kroppen hade likfläckar som tydde på att han varit död i flera timmar. Han hade, enligt uppgifter till Aftonbladet, även en blodbesudlad kudde över ansiktet.

Utredningen i ”intensivt skede”

Mannen var i staden tillsammans med ett större sällskap för att besöka motorevenemanget Power Meet. Hans döda kropp hittades av en anhörig på förmiddagen.

Polisen har under hela mordutredningen varit mycket förtegen med uppgifter, det dröjde hela tre veckor innan mordet blev känt.

Den 43-åriga kvinnan anhölls i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord i måndags och greps under förmiddagen i dag.

– Utredningen är inne i ett intensivt skede och vi kommer nu bland annat att fortsätta att hålla förhör och kontrollera uppgifter, skriver kammaråklagare Karolin Hellsberg i ett pressmeddelande.

Åtalades för skattebrott

Den mördade mannen och den nu anhållna kvinnan har haft affärer ihop tidigare, bland annat har de drivit företag tillsammans. För två år sedan åtalades de båda, misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet, bland annat grovt skattebrott, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Såväl Uppsala tingsrätt som Svea hovrätt ogillade åtalet mot mannen men dömde den 43-åriga kvinnan till 1,5 års fängelse.

Enligt vad Aftonbladet erfar arbetar polisen efter teorin att motivet till mordet är ekonomiskt och finns att hitta i de affärer de båda tidigare har haft tillsammans.

Skickade fram en vakthund

I samband med att mordet blev känt i slutet av juli sökte Aftonbladet aktivt den nu mordmisstänkta kvinnan för att fråga om hennes ekonomiska förehavanden och affärer med den mördade mannen samt den tidigare domen från Svea hovrätt.

Den 43-åriga kvinnan ville då inte ställa upp utan bussade i stället sin vakthund på tidningens medarbetare.

Aftonbladet har sökt kvinnans advokat.

Publicerad: