”En av vår tids största ledare”

1 av 5
NYHETER

JOHANNESBURG. S-ledaren Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin hedrade minnet av Nelson Mandela utanför hans hem i stadsdelen Houghton på måndagskvällen.

– Han är en av vår tids största ledare som kämpade mot ett utstuderat vidrigt system, säger Stefan Löfven.

Han och partisekreterare Carin Jämtin kom till Sydafrika i går, efter en specialinbjudan från den sydafrikanska regeringen.

Efter en lång och hektisk dag med jakt på ackrediteringar – ett 70-tal stats- och regeringschefer, däribland USA:s president Barack Obama väntas delta i minnesceremonin och säkerhetspådraget är enormt – åkte de på måndagskvällen till Mandelas villa i stadsdelen Houghton.

Med mörkret kom även regnet, men människorna fortsatte att samlas utanför Mandelas hem. Det var mer av en folkfest med sång, dans och fotografering framför blomhavet än en sorgestund.

”Vi stod upp”

Det tog Stefan Löfven fasta på där han stod under ett paraply som hans pressekreterare höll upp.

– Att stå här och lyssna på människor som inte sörjer utan firar en människas liv, det visar vilken stor person Nelson Mandela var här i Sydafrika och i resten av världen.

I samband med Mandelas död blossade debatten i Sverige om moderaternas roll under apartheidtiden. Röster har höjts för att statsminister Fredrik Reinfeldt inte alls borde närvara vid ceremonin. Han var dock på väg tillsammans med kronprinsessan Viktoria och de väntades komma till Johannesburg sent på måndagskvällen.

– Vi stod upp för människornas lika värden och för de svartas rätt till sin frihet och att de skulle få leva i ett demokratiskt land. Vad jag kan säga är att moderaternas politik var fel. Men de kan fortsätta diskutera hur de vill förhålla sig till det som har varit, säger Stefan Löfven.

Hans partikollega Carin Jämtin har lång erfarenhet av samarbete med ANC och den sydafrikanska människorättsrörelsen.

1994 var hon i landet som valobservatör i samband med de första fria valen. Även innan dess hade hon träffat medlemmar ur ANC:s ungdomsförbund.

”Landet står och väger”

Men hennes första minne går tillbaka till tonårstiden när hon bodde med sin far i Zimbabwe under tidigt 1980-tal.

– Jag kan berätta det nu. Vi hjälpte till att gömma en ANC-medlem, en mycket fin människa och far till många barn. Tyvärr mördades han av sydafrikanska säkerhetstjänsten.

Hon har fortsatt att följa utvecklingen i landet. Förutom korruption, fattigdom och arbetslöshet pekar hon ut även andra orosmoment.

– Det finns en del tveksamheter kring pressfriheten, kring mänskliga rättigheter och det har blivit svårare för kvinnorna. Landet står och väger just nu känner jag.

Samtidigt pekar hon på att sjukvården för de svarta har blivit bättre och att valdeltagandet ökar.

– Det är magiskt när jag tänker på att de här människorna omkring mig kommer att få rösta i sitt femte fria val i april nästa år. Den person som vi kommer att minnas i morgon gjorde detta möjligt. Han gjorde det inte själv, men han gav andra möjligheten att göra det. Det är fantastiskt, säger Carin Jämtin.