Polisförbundet: Radera inläggen

avAnders Johansson, Oskar Forsberg

Omstridd Facebooksida administreras av fackligt förtroendevalda

1 av 3

Här uppmanas medlemmarna i diskussionsgruppen UMF att radera kränkande inlägg.

Uppmaningen kommer från polisförbundet - på vars kansli flera av gruppens administratörer också jobbar.

– Jag skäms för det här, säger polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett uttalande.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz anser att hon och Polisförbundets ledning borde ha agerat tydligare mot de kränkande inlägg som finns på Facebookgruppen UMF.

”Strider mot allt det som polisen ska stå för”

Efter Expressens avslöjande om polisens Facebookgrupp UMF uppmanas nu administratörerna för gruppen att radera alla personangrepp och kränkningar.

– ­­Inläggen är fullständigt oacceptabla. De strider mot allt det som polisen ska stå för, nämligen respekt för alla människor. Man ska kunna lita på att polisen är schyst, och de här inläggen pekar på raka motsatsen. Jag skäms när jag ser det här, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

På sidan skriver en av administratörerna i ett inlägg:

”Vi funderar på vad vi kan göra för att rädda upp situationen. Just nu känns det lite... svårt. Att vi för första gången måste gå in och ta bort några trådar är iaf helt uppenbart. Återkommer under dagen.”

Ordföranden är själv medlem

Facebookgruppen UMF, som står för ”Underbetald, missnöjd, förbannad” startades av enskilda poliser i samband med ett arbete inom Polisförbundet för att ta till vara medlemmars engagemang i nya former, såsom sociala medier.

Gruppen har ungefär 5 000 medlemmar, och administreras bland annat av personer som är anställda på Polisförbundets kansli.

Många andra av Polisförbundets förtroendevalda är också medlemmar i Facebookgruppen, däribland förbundets ordförande Lena Nitz själv.

– Inom Polisförbundets ledning har vi flera gånger diskuterat de kränkande inläggen, vilket lett till att administratörerna har skrivit ett särskilt meddelande om att personangrepp inte hör hemma i gruppen och att inläggen ska vara sakliga. Men jag inser nu att vi borde ha varit ännu tydligare och bett administratörerna att också radera de kränkande inläggen. Jag kommer att kalla gruppen till ett särskilt möte för att diskutera de här frågorna, säger Lena Nitz.

”Måste ta etik på allvar”

Ett möte som hon sammankallat under dagen i dag, enligt vad Aftonbladet erfar.

Lena Nitz säger att både hennes fackförbund och polisen som helhet måste ta etik- och värderingsfrågorna på större allvar.

– Därför är det hög tid att vi kommer i gång med den gemensamma arbetsgrupp som vi och Rikspolisstyrelsen har tillsatt för att diskutera de här frågorna, säger Lena Nitz.

För tre år sedan tog polisen fram råd till sina anställda under rubriken "Sunt förnuft på nätet". Även fackförbunden deltog i det arbetet.

Första punkten lyder: "Tänk på att internet är publikt. Det som kan uppfattas som slutna forum på nätet är sällan det. Informationen kan spridas och användas på ett sätt som man inte tänkt."

”Politiskt skitsnack”

Polisförbundets ordförandes vilja att ta etikfrågorna på större allvar är också något som diskuteras på UMF. I ett inlägg länkas till en debattartikel i Aftonbladet skriven av Lena Nitz som handlar om värderingar och attityder inom polisen.

I kommentarerna till den publicerade länken på UMF kan man läsa:

”Den insändaren var inget vidare” och ”Inget svar.....det säger det mesta....politiskt skitsnack”.