”Nils Horner var en av de bästa”

Sverige sörjer och hyllar den mångårige SR-korrespondenten Nils Horner.

Aftonbladets publisher Jan Helin kallar honom ”en av de bästa”.

– Det är så fruktansvärt sorgligt, säger Aftonbladets publisher Jan Helin.

Statsminister Fredrik Reinfeldt mötte medier i dag i samband med att alliansen presenterade sin skolpolitik. Han inledde presskonferensen med att prata om SR:s utrikeskorrespondent Nils Horner, som skjutits ihjäl i Kabul.

– Jag vill uttrycka vårt djupa deltagande med Nils Horners anhöriga. Vi känner Nils Horner som en kunnig, engagerad och erfaren journalist. Många svenskar har lyssnat på hans röst, en röst som nu släckts, säger Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt fortsatte att berätta om han träffat Nils Horner under sin resa till Burma.

– Vi hade ett bra samtal. Det är en viktig del av journalistiken att vara på plats, och våga rapportera från farliga platser.

”Mördad i sin gärning”

Även Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hyllar radiomedarbetaren på sin Facebook: ”Journalistikens viktigaste uppgift är att berätta där det annars råder tystnad. Att lysa upp mörker. Att visa det ingen annars ser. Nils Horner var en lysande förebild för den journalistiska gärning som är en grundpelare både för demokratin och folkbildningen. Han vågade, skildrade, och blev mördad i sin gärning. Våra tankar går ut till hans familj och hans medarbetare i denna tragiska stund”, skriver partiledaren.

C-ledaren och näringsminister Annie Lööf sörjer Horners död.

– Det är bedrövligt. Jag känner väldigt starkt med de anhöriga till Nils Horner i dag. Jag är otroligt imponerad av de insatser som våra journalister som är på plats runt om i världen gör. De speglar de händelser som vi hör på radion eller ser i tv. Och för det har han min djupaste respekt.

Reagerar med sorg

Utbildningsministern och FP-ledaren Jan Björklund säger att han chockades av nyheten.

– Jag reagerar givetvis med sorg. Jag har mött honom många gånger och i dag tänker vi så klart på hans familj och hans medarbetare på Sveriges Radio som haft nära relationer till honom.

Även utrikesminister Carl Bildt (M) har skrivit om Nils Horner på sin Twitter: ”Nils Horner var en väldigt erfaren och respekterad journalist. Jag värderade honom högt. Mordet på honom idag i Kabul är en verklig tragedi”, skriver han.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson skriver på Twitter:

"Få kunde som SR:s Nils Horner få utlandshändelser att kännas nära, så smärtsamt att höra om hans död i Kabul".

”Gjorde Sverige klokare”

I en kommentar skriver det andra språkröret för MP, Gustav Fridolin: ”Våra tankar går till Nils Horners familj, vänner och kollegor. Hans journalistiska gärning gjorde Sverige klokare. Demokratin hotas när journalister hindras från att göra sitt arbete i allt fler delar av världen”.

Även Aftonbladets publisher Jan Helin hyllar Nils Horner:

– Nils Horner var en av de bästa, en fullblodsreporter. Sverige har förlorat en viktig och kunnig röst från världen. Vi journalister har förlorat en förebild. Mina tankar går till Nils Horners familj och kollegorna på Sveriges Radio

Publisert: