Ukrainskt plan besköts vid Krimgräns

Publicerad 2014-03-08

En plan tillhörande den ukrainska gränsbevakningen besköts under lördagen.

Varningsskott sköts för att hindra internationella observatörer från att åka in till Krimhalvön.

Vid en vägspärr mellan Krim och övriga Ukraina varnar en skylt för minor.

Det ukrainska gränsbevakningsplanet flög på cirka 1 000 meter avstånd från den av Ryssland kontrollerade Krimhalvön, när det besköts, skriver Reuters på kanadensiska CBC News.

Enligt CNN ska planet ha flugit över själva gränsen när det besköts.

– Flygplansbesättningen registrerade skottlossning riktad mot planet. Extremisterna öppnade eld med automatvapen. Piloterna gjorde en hastig manöver, gick ner till minimal flyghöjd och ändrade kurs med ökad hastighet, säger den ukrainska gränsbevakningen i ett uttalande, rapporterar CNN.

Planet kunde återvända till sin bas utan skador på vare sig besättning eller materiel.

Gränsbevakningen beskyller ”beväpnade ryska angripare”, för skottlossningen mot det obeväpnade planet.

Vilka som faktiskt sköt mot planet är inte klarlagt.

Observatörer i skottlossning

Under lördagen sköts också varningsskott mot en grupp av internationella observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbetet i Europa (OSSE). Gruppen tvingades att vända vid en gränspostering, på en väg som leder in till Krimhalvön.

Enligt OSSE så sköts varningsskotten när en grupp med maskerade män närmade sig posteringen, innan observatörerna själva hunnit fram.

Totalt bestod gruppen av över 40 obeväpnade observatörer. Ingen av dem ska ha kommit till skada, rapporterar Reuters.

Gruppen har blivit stoppad vid två tidigare tillfällen under de senaste dagarna, men har tidigare inte blivit utsatta för skottlossning.

Varnar för minor

Det finns bara två stora vägar som leder in till Krim från övriga Ukraina. Vid den östra av de två vägarna syns tecken på att förberedelser görs för att ställa upp en mer permanent gränsövergång.

Ut från vägen har rader med hål gjorts i marken, med en halvmeters mellanrum, vilket ser ut att vara de första stegen mot att sätta upp ett gränsstängsel, skriver AFP.

Vid samma gränspostering, i nuläget ännu en provisorisk sådan, står skyltar uppställda som varnar för minor. "Stopp! Livsfara!", lyder skyltarnas budskap, som pryds med en dödsskalle och korslagda benknotor.

Avfärdar ukrainska myndigheter

Under lördagen har Ryssland förstärkt sin militära närvaro på Krimhalvön. Dussintals av militära lastbilar fraktande tungt beväpnad militär har rullat in i området, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samtidigt så menar Ryssland utrikesminister, Sergej Lavrov, att man inte kommer att föra någon dialog med de ukrainska myndigheterna. Han avfärdar dem som kontrollerade av extremister.

ANNONS