Kaosväder i hela landet – flera olyckor under dagen

avMikaela Somnell

NYHETER

Olyckorna på vägarna har avlöst varandra och flera vägar är mycket svårframkomliga.

E4 mellan Sundsvall och Hudiksvall var helt stängd i Södergående riktning i cirka sex timmar efter en masskrock.

I Luleå dog en kvinna efter att hon blivit påkörd av en lastbil i centrala staden.

Det råder fortfarande Klass 1-varning för snöfall i åtta distrikt.

Det har varit ett kaosartat väderdygn med flera seriekrockar, allvarliga olyckor och avstängda vägar.

SMHI har under dagen haft olika Klass 1-varningar ute. Just nu råder Klass 1-varningar för nederbörd i Stockholm, Västra Götaland, Halland, Södermanland, Östergötland, Kalmar, Öland och Skåne.

1 av 2 | Foto: Patrick Persson
Flera lastbilar och personbilar inblandade i en krock på väg 11 mellan Tomelilla och Sjöbo.

Svårframkomliga vägar

Enligt Trafikverkets hemsida är många vägar halkdrabbade och mycket besvärliga att ta sig fram på. E4 är helt stängd i södergående riktning mellan Hudiksvall och Sundsvall. E22 är rödmarkerad mellan Kalmar och Norrköping.

I Skåne bedöms bland annat väg 9, väg 101, väg 11 mellan Sjöbo och Dalby och E65 mellan Svedala och Ystad vara mycket svårframkomliga.

”Välj de stora vägarna”

Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket, uppmanar folk att kolla väder- och trafikprognosen noga innan man ger sig ut på vägarna.

– Man bör hålla sig till de större vägarna om man måste ge sig ut eftersom de halkbekämpas och plogas oftare. Mindre vägar snöar lättare igen.

Enligt Beisi Sundin kan man eventuellt förvänta sig lite bättre vägförhållanden under morgondagen.

– Jag tror att det kommer bli mildare imorgon, det verkar inte bli fullt så besvärligt. Men det finns inga garantier, halka kan uppstå väldigt fläckvis.

Dödsolycka i Luleå

I Luleå dog en kvinna efter att ha skadats allvarligt då hon blev påkörd av en lastbil i centrala staden under eftermiddagen. Hon togs till sjukhuset men hennes liv gick inte att rädda. Hur olyckan gick till är fortfarande oklart.

I stora delar av Norrland har det förekommit olyckor under dagen.

– Vi har haft ett par stycken, bland annat i Luleå, Storuman, Gällivare, och flera andra ställen. Det har absolut varit många olyckor, säger Liv Fahlén, presstalesperson på Polisen region Nord.

Seriekrock i Tomelilla

Vid 15-tiden skedde en stor olycka på väg 11 i Tomelilla då en lastbil och minst tio personbilar krockade med varandra. Lite senare körde ytterligare två lastbilar in i smeten.

– Vägen är helt blockerad och man har fått ut alla personer. Men ingen bärgare kommer fram på grund av vädret, säger Aftonbladets frilansfotograf Dennis Meisner då han var på platsen.

Det finns inga uppgifter om några personskador i och med krocken.

– I Södra och sydöstra Skåne har det varit en del snö, det har också blåst en del, varit halt och varit dålig sikt, säger Calle Persson på polisen region Syd.

Enligt TT stoppar polisen bilar i rondellen utanför Sjöbo för att uppmana dem att inte köra riksväg 13 mot Ystad.

Långa köer på E4

På E4 i höjd med Hudiksvall skedde det en annan masskrock runt klockan 15 på eftermiddagen. En lastbil och sju personbilar ska ha varit inblandade. Olyckan har skapat trafikstockningar under eftermiddagen och kvällen.

Vägen var stängd i södergående riktning mellan Sundsvall och Hudiksvall fram till strax efter klockan 22.

Polisen gick tidigare ut med en varning om att det är glashalt på vägarna i området och manade till försiktighet.

Vält lastbil skapar megaköer

Klockan 15.57 välte en lastbil på E45 i Mellerud. Den har skapat köer i flera timmar. Stoppet väntas pågå till klockan 01.00.

– Ja, det är en lastbil med släp som ligger över vägen och blockerar hela vägen. Det köar på rätt bra. Föraren har tagit sig ur bilen, uppger polisen.

Torbjörn Gadd, lastbilschaufför, har under dagen kört från Sunne med destination Göteborg. Han har varit fast i Mellerud sen klockan 17.30.

– Jag har suttit i lastbilen sedan klockan 17.30. Jag har hittat en parkeringsficka och sitter och vilar.

Torbjörn berättar att ett 20-tal lastbilar står stilla i väntan på att trafiken ska släppas på.

– Personbilar har lyckats vända. Jag var framme för någon timme sedan, då såg jag en lastbil ligga på sidan rakt över hela vägen.

Bästa tipsen för att köra säkert i halkan 00:55
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Olyckor