Skärpt straff för Kumlapedofilen

avAnders Johansson

1 av 3

Göta hovrätt skärper straffet för den 45-årige nätpedofil som drev en 13-årig flicka till självmord i Kumla.

I tingsrätten blev straffet två år men det överklagades.

I dag kom domen: fängelse i tre år och sex månader

Den 45-årige mannen har nekat kategoriskt och hävdat att hans dator måste ha varit fjärrstyrd. Någon annan hade tagit kontakt med flickorna och bett dem skicka nakenbilder till sig.

Tre olika alias

Hovrätten utesluter visserligen inte möjligheten men bedömer att det är mannen själv som agerat i chattar där han kallat sig bealarsson97, fotbollsboll och pelle.persson98.

Hovrätten konstaterar att hans agerande mot den 13-åriga flickan ”inneburit ett mycket hänsynslöst övergrepp mot en ung flicka trots att hon hotat att ta sitt liv. NN har i det närmaste förföljt henne under fyra dagars tid och trots att hon vädjat till honom att sluta har han fortsatt.”

Stort antal flickor

Brottet mot 13-åringen bedömer hovrätten i sig har ett straffvärde motsvarande fängelse i ett år och sex månader.

Han döms även för ett fullbordat grovt utnyttjande av barn för sexeull posering och 20 försök till samma brott.

Hovrätten konstaterar att han vänt sig till ett stort antal flickor och att han utnyttjat deras svårigheter att värja sig mot hans kontakter. Ur domen:

”Hans tillvägagångssätt präglas vidare av förslagenhet och har utgjort ett allvarligt angrepp på målsägandenas trygghet till person. Avseende flera av  åtalspunkterna har det dessutom varit fråga om en kontakt som sträckte sig över i vart fall ett par dagar.”

Mannen döms dessutom för ofredande och ringa barnpornografibrott.

En åtalspunkt ogillades

Han var också åtalad för våldtäkt mot barn då han haft en sexuell relation med en flicka som var 15 år. Frågan som hovrätten skulle ta ställning till var om relationen inleddes före hennes 15-årsdag, vilket hon berättat om. Men där ansåg hovrätten, liksom tidigare tingsrätten, att det inte fanns tillräckliga bevis. Den åtalspunkten ogillades därför.

Sammantaget anser hovrätten att straffvärdet för de övriga delarna där mannen blivit överbevisad är högre än vad tingsrätten tidigare bedömt.

Skadestånden till flickorna, som i tingsrätten varierade mellan 5 000 och 7 500 kronor, fastställdes.