Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Så fick Löfven partiet med sig på beskedet

Publicerad 2013-11-08

Stefan Löfvens största skräck var att återupprepa Mona Sahlins misstag.

För att undvika att de interna S-konflikterna skulle blossa upp igen hade beskedet i regeringsfrågan förberetts i flera månader – på alla nivåer i partiet.

– Det här är väldigt väl förankrat. När Sahlin gav besked visste inte ens personerna i verkställande utskottet om något, säger en S-källa.

Inför valet 2010 gick Socialdemokraterna till val i ett rödgrönt samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Resultatet blev katastrofalt och partiet gjorde sitt sämsta val sedan 1914.

Redan 2008 meddelade dåvarande S-ledaren Mona Sahlin att hon ville inleda ett långvarigt samarbete med Miljöpartiet och gå till val tillsammans. Vänsterpartiet lämnades utanför.

– Den gången togs alla på sängen. Ingen visste om att vi skulle samarbeta med MP till 2020, säger en S-källa.

Men efter ett internt uppror, som styrdes av partiets vänsterfalang, tvingades Sahlin bjuda in även V. I efterhand har Sahlin sagt att reträtten var hennes största misstag under sin tid som partiledare.

Ingen överraskning

För att inte göra om samma misstag har Stefan Löfven förberett sitt regeringsbesked sedan i våras. När han i går lämnade sitt besked kom det därför inte som någon överraskning för partikamraterna.

– Den stora skillnaden den här gången är att det nu är så genomförankrat som det bara går. Verkställande utskottet, partistyrelsen och de 26 partidistrikten har varit väl underrättade, säger en källa.

Under tiden som Löfven har förankrat har attackerna från regeringshåll blivit allt hårdare. S-ledaren har anklagats för att försöka dölja både vilken politik han vill föra och med vilka han vill regera.

För ungefär en månad sedan intensifierades arbetet med regeringsbeskedet. Då tog partistyrelsen ett beslut som pekade ut inriktningen - S ska gå till val själva men inte stänga några dörrar förutom mot SD.

”Tycker det är beklagligt”

Även arbetarrörelsens fackliga ben, LO, har hållits informerade. Enligt uppgifter till Aftonbladet har partisekreteraren Carin Jämtin besökt LO:s styrelse vid flera tillfällen. Den fackliga ledningen fick också reda på att utspelet i DN skulle komma redan i går kväll.

Några timmar tidigare informerades dessutom de tidigare rödgröna samarbetspartnerna i V och MP.

Trots att regeringen pressat Stefan Löfven hårt i regeringsfrågan säger han att han inte känt sig pressad.

– Jag tycker det är naturligt att man funderar igenom, det är många perspektiv att tänka på. Jag tycker det är beklagligt att höra regeringspartierna och Reinfeldt säga att de bara har ett enda alternativ oavsett hur väljarna röstar. Det tycker jag är ett väldigt dåligt besked.