Nu inleds rättegången om styckmordet

1 av 17
NYHETER

I dag inleds rättegången mot den 22-årige man som misstänks för styckmordet på Vatchareeya Bangsuan.

Åklagarna Anna Bergström och Ulrika Schönbeck lutar sitt åtal på bland annat teknisk bevisning i form av blodspår i mannens bil och bostad.

Men försvarsadvokaten Bo Forssberg anser sig kunna sticka flera hål på deras uppgifter.

Den 22-årige mannen har tillbringat sommaren och hösten på rättspsyk i Öjebyn där han vårdats under häktestiden.

I dag ska han möta Vatchareeya Bangsuans anhöriga i rättssalen.

Mannen har konsekvent förnekat att han har någonting med hennes brutala död att göra, men när åtalet väcktes för snart två veckor sedan, stod det klart att åklagarna under sin sakframställning i dag kommer att kunna presentera en rad bevis som är mycket besvärande för honom.

Blodspåren

Tidigt hittade polisens tekniker blodspår i bagageutrymmet på 22-åringens bil. SKL:s undersökning visade att blodet tillhör Vatchareeya.

I mannens hem påträffades samma typ av tejp som Vatchareeya hade runt halsen.

Förutom den tekniska bevisningen finns det även andra graverande uppgifter som talar för att 22-åringen kan vara skyldig.

Han deltog själv i sökningarna efter Vatchareeya och var den som sökte igenom ett ödehus utanför Boden. Mannen rapporterade till de övriga i skallgångskedjan att huset var tomt, men senare var det just där inne som delar av hennes kropp först påträffades.

Pusselbitar saknas

Åklagarna konstaterar även att mannen hade flitig telefon- och sms-kontakt med Vatchareeya, men den upphörde helt den fjärde maj, samma dag som hon försvann. Inte en enda gång försökte han att ringa henne, vilket enligt åklagarna talar för att han har med hennes död att göra.

Men det saknas viktiga bitar i åklagarnas pussel. Trots att polisutredningen pågick i nästan ett halvt, finns det fortfarande ingen utpekad mordplats. Det finns inte heller något tänkbart mordvapen som kan bindas till 22-åringen.

”Lämnade levande”

I fredags lämnade hans advokat Bo Forssberg in flera handlingar till tingsrätten i Luleå.

Han kommer han bland annat att åberopa ett utlåtande från SKL som enligt Forssberg visar att tejpbitarna i 22-åringens badrum inte kommer från samma rulle som den tejp som fanns på Vatchareeyas hals.

Dessutom kommer han att kalla ett vittne som säger sig ha sett en kvinna med Vatchareeyas utseende lämna 22-åringens lägenhet på kvällen samma dag som hon försvann.

– Jag hävdar att hon lämnade min klients lägenhet levande. Vad har då hänt efter det, säger Bo Forssberg till NSD.

Kort efter den tidpunkten då kvinnan ska ha lämnat lägenheten åkte 22-åringen hem till sin bror. Det är därför osannolikt menar advokaten att han hann mörda henne under den tiden.

Rättegången är planerad till sex dagar, med sista förhandlingsdatum den 12 november.