Cameron ångerfull om ANC – men Bildt ber inte om ursäkt

NYHETER

David Cameron har tagit avstånd från Margeret Thatchers uttalanden om Nelson Mandela och ANC.

Men Moderaterna, med Carl Bildt i spetsen, tycker inte att partiet har något att be om ursäkt för.

– Vi tog avstånd från apartheid men på ett annat sätt. De ska inte försöka monopolisera detta, säger utrikesministern om de som kräver att Moderaterna rannsakar sig.

Den brittiske premiärministern har skrivit i en artikel i The Observer att han anser att hans parti, under ledning av Margeret Thatcher, hade fel om ANC och frihetskampen i Sydafrika.

”De historiska misstag mitt parti begick gällande respekt mot ANC och sanktioner mot Sydafrika gör det mer angeläget att lyssna i dag”, skrev Cameron 2006.

Han ansåg då att Nelson Mandela var ”en av de största människorna som levt”.

Premiärministern skrev att det var fel av Thatcher att betrakta ANC som terrorister.

”Tog avstånd”

De senaste dagarna har debatten i Sverige handlat om huruvida också Moderaterna bör rannsaka sig och be om ursäkt för hur partiet såg på ANC under 70- och 80-talen.

Moderaterna röstade bland annat emot det förslag om sanktioner mot Sydafrika som regeringen föreslog 1987.

Men utrikesministern Carl Bildt finner ingen anledning för någon i Moderaterna att följa David Camerons exempel.

– Vi tog avstånd från apartheid men på ett annat sätt. De ska inte försöka monopolisera detta. Gå tillbaka och se vad vi sade och gjorde, det var mycket entydiga avståndstaganden från apartheidsystemet. Att påstå något annat är att fara med osanning, säger Bildt till TT.

Han får stöd av bland annat MUF:s ordförande Erik Bengtzboe.

– Jag tycker att Bildt har en god poäng, jag skulle kalla det som vänstern håller på med för lögner och smutskastning och det är beklagligt att man profiterar på den här situationen.

”Skriver om historien”

Lars Ohly var en av de som gick till attack mot Moderaterna och kräver att partiet ska be om ursäkt. Han anser att partiet försöker att skriva om sin egen historia och menar att de var motståndare till alla förslag till sanktioner mot den sydafrikanska regimen.

”Helvetet är en plats där britterna står för matlagningen och Moderaterna för historieskrivningen”, twittrade den förre Vänsterpartiledaren.