Ransonen: Tre köttbullar per barn

Maria Ljungeskog, hennes dotter Iris, 3, Karolina Hafström och hennes son Anton, 4.
Maria Ljungeskog, hennes dotter Iris, 3, Karolina Hafström och hennes son Anton, 4.

Tre köttbullar till lunch. En torftig macka till mellis. Max 1,5 deciliter mjölk per måltid.

Nu slår föräldrarna i Ljungsbro i Linköping larm om matbrist på barnens förskola, skriver tidningen Corren.

– Jag kommer inte att ge mig förrän det blir en ändring, säger Maria Ljungeskog, mamma till Iris, 3.

I onsdags kom Maria Ljungeskog till kommunala Kärrsundsgatans förskola i Ljungsbro tidigare än hon brukar för att hämta dottern. Barnen skulle precis äta mellanmål. De serverades en macka med korv och ost. Till det fick de dricka max 1,5 deciliter mjölk eller yoghurt. Torftigt och i snålaste laget tyckte Maria, som började ställa frågor till personalen.

– De kände sig glada att någon föräldrar vågade kritisera det här, säger Maria Ljungeskog till Aftonbladet.

På förskolan går ett 60-tal barn. Föräldrarna Aftonbladet talar med beskriver den "som världens bästa" med fantastisk personal som gör allt för barnen. Men på sistone har flera lagt märke till att allt inte står rätt till.

Karolina Hafströms söner, fyraårige Anton och tvåårige Albin, går där.

– De har varit trötta, hängiga och ledsna när jag kom för att hämta dem. Nu har vi lagt ihop ett och ett och börjat förstå, säger hon till Aftonbladet.

Tre köttbullar till lunch

I början av veckan serverades tre köttbullar till lunch, men hennes Anton lyckades tjata till sig två till.

– Det är förskräckligt att de ska få så lite mat, säger Karolina Hafström.

En annan förälder berättar anonymt för Corren att hennes knappt tvåårige son fick näringsdropp på akuten för två veckor sedan. För lite mat på dagiset kan ha bidragit.

Efter februarilovet fick Karolina Hafström veta att barnen inte får mer än 1,5 deciliter mjölk eller yoghurt per måltid. Hon erbjöd sig att sponsra dagiset med eget, men personalen avböjde. Ibland kokas extra gröt för att dryga ut frukosten, berättar Karolina Hafström.

– Vi måste ha bra mat till våra barn. Vi kan inte spara på dem, säger hon.

Står på mig tills det blir en ändring

Efter att ha bevittnat den "torftiga mellisen" i onsdags bestämde sig Maria Ljungeskog att göra någonting åt saken. Först försökte hon ringa barn- och ungdomschefen i Linköpings kommun Lars Rejdnell, men fick inget svar.

– Då sket jag i det och gick till Corren. Jag kommer att stå på mig tills vi får en förändring. Det är barnen vi pratar om, säger Maria Ljungeskog.

På minst en förskola till i Ljungsbro ska föräldrarna ha slagit larm till om att maten inte räcker till.

"De får beställa fler portioner"

Den nya upphandlingen blev klar i januari, men trädde i kraft under februari och mars. Upphandlingen är samma som tidigare, enligt kommunen. Syftet är dels att minska hel- och halvfabrikat samt matsvinn, dels att införa mer ekologisk mat med högre kvalitet.

Till Corren säger barn- och ungdomschefen Lars Rejdell att han känt till att maten inte har räckt till i kommunens norra och södra skolområde, men förnekar att barnen ska gått hungriga.

– De får helt enkelt beställa fler portioner till dess att vi har löst det här, säger Lars Rejdnell till Corren.

Chefen på Kärrsundsgatans förskola Maria Andersson hoppas att "inte så många barn gått hungriga". De har fått knäckebröd och sallad, men "självklart ska ingen vara hungrig".

En del av personalen har anklagat cheferna för att ha försökt tysta ner matbristen.

– Det är ingen av oss som har sagt. Vi har lyssnat in personalen och tagit upp frågan. Jag känner inte att det har tystats ner, säger hon till Corren.

I ett pressmeddelande skriver Linköpings kommun att: ”Det som har hänt är att kommunen har gjort en ny upphandling av leverantörer av skolmåltider. Uppdragen gick till kommunens utförare Leanlink och privata ISS. I samband med upphandlingen anpassades portionernas storlek till barnens och elevernas ålder.”

När de fick kännedomen om att maten inte verkade räcka på vissa håll uppmanade de att förskolorna skulle beställa extra portioner tills det att problemet lösts.

Publisert: