Nyheter

Förundersökningen mot Gunnar Axén (M) nerlagd

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Riksdagsledamoten Gunnar Axén anmäldes för sexuellt ofredande.
Chefsåklagare vid riksenheten vid polismål Mats Ericsson har i dag beslutat att avskriva utredningen.

– Det pågår ingen förundersökning mot honom längre, säger han till Aftonbladet.

I ett pressmeddelande meddelar chefsåklagaren att det inte går att bevisa att Gunnar Axén (M) gjort sig skyldig till brott. Och menar att ytterligare utredningsarbete inte förändrar bevisläget.

– Jag kan bara konstatera att det finns två med varandra oförenliga versioner av vad som hände vid tillfället. I avsaknad av tillräcklig övrig stödbevisning kan därför en fällande dom inte förväntas, säger Mats Ericsson i pressmeddelandet.

Anmäldes av Muf-medlem

Den moderata riksdagsmannen Gunnar Axén anmäldes i oktober för sexuellt ofredande av en yngre kvinna i moderata ungdomsförbundet, Muf. Enligt åklagaren ska det anmälda sexofredandet ha skett i Linköping.I ett mejl till Aftonbladet har Axén tidigare kommenterat anmälan:

"Jag avvisar den aktuella anklagelsen och konstaterar vidare att jag inte är delgiven misstanke om brott. Jag välkomnar att anmälan utreds och under tiden har jag inga andra kommentarer".

Aftonbladet har sökt Gunnar Axén för en kommentar om den nedlagda förundersökningen.

”Har naturlig förklaring”

När Aftonbladet når hans advokat, Per E Samuelsson, berättar han att beslutet att lägga ner förundersökningen kom snabbt.

– Jag är inte förvånad över åklagarens beslut. Jag sa före förhöret att det här inte kommer att leda till åtal, min klient har en naturlig förklaring, säger advokaten. Det var förhör i fredags och åklagaren har redan i dag dragit samma slutsats som jag. Vi är naturligtvis tacksamma för det, säger han.

Exakt vad Axén har haft som förklaring kan advokaten inte berätta, med hänvisning av tystnadsplikt.

Hur har din klient reagerat på den nedlagda förundersökningen?

– Han är naturligtvis lättad och ser framåt, och det var i princip det han sa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Få ett reseintyg med PCR-test - provsvar inom 48 timmar.

Kry

Publisert: