SD inte med i SVT:s slutdebatt

avPär Karlsson

NYHETER

SVT: "Vi har haft samma policy i 20 år"

Sverigedemokraterna är förbannade eftersom de inte får vara med i SVT:s slutdebatt inför EU-valet.

SVT hänvisar till sin policy som man haft i 14 år.

– Partiet sitter inte i parlamentet och kan därför inte svara för den förda politiken. Då blir det obalans jämfört med de andra, säger Eva Landahl, programchef för SVT Nyheter.

Foto: Jimmie Åkesson, SD

Den 25:e maj ska de svenska väljarna rösta om vilka företrädare de vill skicka till EU-parlamentet. En tid innan hålls slututfrågningar och slutdebatt i Sveriges Television. Trots att det är långt tills dess är Sverigedemokraterna redan upprörda. De får nämligen inte vara med. SVT har sedan länge en policy som säger att bara partier som sitter i en församling får vara med i en slutdebatt inför ett val.

– Debatterna är till stor del ansvarsutkrävande. Partierna får stå till svars för hur man har röstat och jobbat i sittande parlament under mandatperioden. Om man då låter ett parti som inte har suttit i parlamentet under den perioden vara med hamnar de i en helt annan position jämfört med de andra, säger Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter.

"Kan inte stå till svars"

Hon menar att ett parti som inte sitter i parlamentet inte kan ställas till svars för sin politik.

– De kan då bara vara framåtblickande. När det gäller riksdagsvalet så fick inte SD deltaga i partiledarutfrågningarna och slutdebatten 2010. Men nu deltar de eftersom de sitter i riksdagen, säger hon.

I valet 2009 kom Piratpartiet in i EU-parlamentet. Trots att partiet nu för en mer tynande tillvaro kommer de att vara med i debatten. Men enligt Linus Bylund, statsbchef hos partiledaren Jimmie Åkesson, borde även SD inkluderas.

– Få tvivlar just nu på att vi kommer att få mandat i parlamentet. Vi kommer komma in och då är det väl rimligt att väljarna får reda på vad vi står för. Jag tycker ändå att man måste göra en bedömning om de som faktiskt betalar licensavgift vill se en debatt om ett riktigt val. Jag tror de vill ha med oss, säger han.

"Det låter krystat"

Bylund tycker inte att SVT:s argument om att slutdebatten är ansvarsutkrävande håller.

– Jag har svårt att tro att det kommer vara hela debatten. Jag har aldrig varit med om en debatt före ett val tidigare där det bara handlat om vad som har hänt innan. Det låter krystat. Jag hoppas de ändrar sig eller har har en debatt om vad partierna vill göra i parlamentet. Det är det tittarna är intresserade av, speciellt när det gäller oss, säger han.

Men enligt Eva Landahl kommer SD ha möjligheter att framföra sin syn på EU.

– Jimmie Åkesson kommer deltaga i Agendas partiledardebatt i maj innan valet. Den kommer handla om ekonomi och europafrågor. Då kan han beskriva politiken framåt på samma villkor som de andra partiledare. Dessutom kommer sverigedemokrater att intervjuas i våra nyhets -och samhällsprogram inför EU-valet. Så det finns stora möjlighet för partiet att göra det tydligt vad de vill göra om de kommer in i EU-parlamentet. Igår var t ex Åkesson med i "Agenda" och pratade EU.

Inga undantag längre

SVT har tidigare tillfällen gjort undantag från sin policy. 1991 fick Ny Demokrati vara med inför riksdagsvalet och 1999 fick Kristdemokraterna en inbjudan trots att de saknade representation i EU-parlamentet.

– Men sedan dess gör vi inga undantag längre. Junilistan var till exempel inte med inför EU-valet 2004, säger Eva Landahl.

ARTIKELN HANDLAR OM